Basutbildningen vill väcka lusten att lära

2015-03-24

Ett gott ledarskap bygger på gemensamma värderingar. Hur värderingar blir verklighet är kärnan i ridsportens nya basutbildning som riktar sig till ledare på alla nivåer.
- Det här är en jätteviktig utbildning som alla som håller på med hästar och ridsport borde gå, säger elitryttaren och A-tränaren och Jens Fredricson.
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har gått utbildningen och ger den högsta betyg.

Basutbildningen ger ridsportens ledare en gemensam och stadig grund att stå på och är ett sätt att inspirera fler att utvecklas som ledare. Utbildningen, som är unik i sitt slag, vänder sig till blivande och verksamma ledare i alla grenar och på alla nivåer, från lagledare till landslagledare, förtroendevalda, ridlärare, ridledare, ungdomsledare och många fler.


Basutbildningen genomförs i ditt ridsportdistrikt och bygger på både webbstudier samt en fysisk träff.

Tio studietimmar görs hemma via utbildningens webbplats. Träffen tar åtta studietimmar och genomförs av utbildade handledare i distriktet. Träffen lägger stor vikt vid samspelet mellan människor där kursdeltagarnas olika perspektiv är viktiga. Arbetsmaterialet ingår i kursavgiften.
Det rekommenderade priset på utbildningen är 500-700 kronor, och sätts av respektive distrikt och kan variera beroende på regionala förutsättningar. Efter avslutad kurs får deltagarna ett intyg.

Här kan du besöka utbildningens hemsida och läsa mer om upplägg och innehåll.

- Basutbildningen knyter ihop alla grenar och alla delar inom ridsporten på ett nytt och fint sätt, säger Johan Plate, mental coach och en av dem som varit med och utvecklat Basutbildningen.
Johan Plate finns även med som mental coach inom Svenska Ridsportförbundets talangutveckling.
- Jag har jobbat länge inom idrotten och vad jag vet finns det ingen liknande ledarutbildning som går rakt in i verksamheten på det här sättet, tillägger han.

- Det nya upplägget och den stora friheten i studierna är ju i sig nog att vilja gå den här utbildningen, säger Johan Plate och skrattar.

Utbildningen fokuserar på ridsportens gemensamma värderingar och ledstjärnor, på ledarskapet, jaget och laget, och hur man genom att lära känna sig själv blir bättre på att leda andra.
Den innehåller praktiska uppgifter, läxor och tid för reflektion.
- Här får man den viktiga basen för att utvecklas som ledare, sammanfattar Johan Plate.
- Förhoppningsvis inspirerar den också till nya ledaruppdrag inom ridsporten. Några kanske kommer på att de vill byta spår helt efter kursen, bli tränare istället för funktionär eller vad det nu kan vara.

Jens Fredricson är en av flera ryttarprofiler och ledare som medverkar i Basutbildningen och berättar om hur ridsportens värderingar, ledstjärnor och regelverk genomsyrar hans ridsportvardag.  
- Vi som är ledare inom ridsporten är förebilder och bär på ansvaret att sprida våra gemensamma värderingar vidare, det får inte stanna vid fina ord .
- Att vi inom ridsporten också har  hästens bästa att ta hänsyn till, gör de här kunskaperna än mer angelägna.

Behovet av en gemensam basutbildning och en långsiktig plan för att rekrytera och behålla ledare, har diskuterats länge inom Svenska Ridsportförbundet. Initiativet till den nya utbildningen togs gemensamt av Utbildningssektionen och Tävlingssektionen. Utbildningen bygger på samtal och erfarenheter bland ledare på alla nivåer och inom alla discipliner.

Basutbildningen är en ny början på en gemensam och starkare ledarkultur inom ridsporten. Är du intresserad kontakta ditt distrikt!

Vill du bara läsa arbetsmaterialet , kan du beställa det här!

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Samarbetspartner

Annons