FOTO: Flyinge AB

Flyinge får första beridarutbildningen i Sverige

2011-01-25

Till hösten 2011 startar Sveriges första beridarutbildning på Flyinge Kungsgård – en av landets tre riksanläggningar.

Beridaryrket är en stark specialiserad färdighetsfördjupning av hantverket att selektera, förädla och utbilda hästar enligt beprövad erfarenhet. Lärare på utbildningen blir Peter Eriksson och Susanne Gielen – båda Chefsberidare på Flyinge med en stor erfarenhet av yrket och en lång meritlista bakom sig.

- Det här är en utbildning som funnits länge utomlands men genom att ridsporten nu har vuxit sig så stor i Sverige, har makthavarna förstått att detta är ett naturligt steg även här. Det finns ett stort behov av hästutbildare i Sverige. Uppfödare har svårt att hitta beridare som kan utbilda hästar upp i klasserna, säger Peter Eriksson som har deltagit i fem OS samt fyra VM.

Utbildningen är en ettårig, studiemedelsberättigad Yrkeshögskola med högt ställda förkunskaper: gymnasieskola eller likvärdig utbildning samt dokumenterad riderfarenhet motsvarande medelsvår klass i fördjupningsgren – St Georg dressyr alt 140 hoppning alt tvåstjärnig fälttävlan samt MsB/130 i komplementgrenen.

- Beridarutbildningen vänder sig till de som är mycket motiverade och som brinner för att sätta hästen i centrum. Som beridare måste man ha en stor uthållighet och mycket tålamod för att på ett långsiktigt sätt utbilda hästar upp till svår klass, menar Ann-Catrin Carlsson som är programansvarig på utbildningen.

Den studerande ska efter examination kunna utbilda hästar i både hoppning och dressyr. Det här målet skiljer sig från hästsportens i övriga mycket tidiga grenspecialisering. Kunskaps- och färdighetsbildningen bygger på en växelverkan mellan erfarenhetsbaserad kunskap, teoretiska modeller och praktisk färdighetsträning.

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Samarbetspartner

Annons