Jimmy Andersson tog silver i dressyrklassen på Special Olympics, här med stolt mamma.
FOTO: Parasport Sverige

Jimmy Andersson håller vad han lovar och tar silver

2019-03-19

Jimmy Andersson höll sitt löfte. Han åker hem från Abu Dhabi med en silvermedalj i dressyr vid Special Olympics. Han lovade Gotlands Tidningars läsare medalj att visa upp när han kommer tillbaka till ön. Ett löfte som han höll.

- Efter snart två fantastiska veckor i Abu Dhabi så blev de två tävlingsdagarna de bästa tänkbara, säger lagledaren Heléne Erlandsson.

Första dagen tävlade ryttarna i English Equitation och Rebecka Mårtensson fick belöning för sin fina sits och balans. Det blev 40 poäng och en silvermedalj. I den klassen blev Jimmys häst skrämd och han hade sedan svårigheter att få den lugn. 

Men Jimmy kom igen under tisdagen då det handlade om dressyr. Ekipaget visade att de var samstämmiga och presterade en så bra ritt att det blev en andra plats i division 1, Special Olympics, trav BI, med 190 poäng. 

jimmy andersson special olympics

Inför tävlingen berättade Jimmy Andersson för Gotlands Tidningar att han var rädd för hästar tidigare och konstaterade också:

”Jag önskar att folk ska förstå att man duger bra även om man har en lindrig utvecklingsstörning som jag”.

Dressyrklassen vanns av Herbert Stephan Maier, Österrike. På bronsplats T-Jay Wilson, Storbritannien.


Resultat
Rebecka Mårtenssons häst Asparagus blev spänd och började kicka innen

på banan under ritten. Rebecka valde då att utgå.

MÅNDAG

rebecka mårtenssonStolt silvermedaljör. Foto: Parasport Sverige

Svenskt silver på Special Olympics

Rebecka Mårtensson red hem ett silver i klassen English Equitation på Special Olympics i Abu Dhabi.

De svenska ryttarna inledde tävlingarna idag måndag och Rebecka slog till direkt med silver i sin division i equitation-klassen, Level A. Med hästen Asparagus fick hon ihop 40 poäng. Guldet gick till Spencer Roberson från USA som red ihop 45 poäng.

Rebecka Mårtensson - Asparagus

Jimmy Andersson slutade fyra i sin klass, Level BI, division 1.
- Jimmys häst blev rädd för en tappad diskbricka så han får nöja sig med en fjärde plats. Han hade det tuffaste motståndet då han är placerad i division 1. I morgon tar han igen det på dressyren, berättar svenska lagledaren Helén Erlandsson.

Resultat

2019-03-14

Hästmatchning klar på Special Olympics

jimmy andersson special olympics

Ikväll invigs Special Olympics i Abu Dhabi  och de svenska dressyrryttarna har matchats med hästar. "Jag tänker inte åka härifrån utan medalj", säger Jimmy Andersson till Gotlands Tidningar.

Jimmy Andersson trivdes direkt med store Athlone, 170 cm i mankhöjd, när det var dags för ryttarna att prova hästar på Special Olympics.
- Han passade mig perfekt och jag ser fram emot att rida honom igen, säger Jimmy.

Läs en längre intervju på helagotland.se

rebecka mårtensson special olympics

Rebecka Mårtensson matchades med fuxstoet Asparagus.
- Hon är jättefin. Jag är jättenöjd med horse-matchningen, säger Rebecka.

På lördag börjar ridsporttävlingarna, men de svenska ryttarna rider på måndag och tisdag 18-19 mars då det är dags för grenarna equitation samt dressyr.

Arrangörens hemsida

Live webb-TV

Om Special Olympics
Special Olympics är en organisation som vänder sig till idrottare med en intellektuell funktionsnedsättning. Organisationen startades i USA och är nu etablerad över hela världen. Vart fjärde år håller man sommar- resp. vinterspel (motsvarande Olympiska och Paralympicspelen). 2019 arrangeras världsspelen i Abu Dhabi.
Läs mer

2019-03-07

Äventyret har börjat!

SpecialOlympics2018

På torsdagen klev Jimmy Andersson och Rebecca Mårtensson på planet på Arlanda för att tillsammans med ledaren Helen Erlandsson åka till Special Olympics World Summer Games, i Abu Dhabi.

Totalt kommer 24 idrotter att finnas representerade under spelen. Sverige har deltagare i åtta. Dessa är bowling, fotboll, friidrott, golf, handboll, judo, ridning och simning.

HÄR kan du läsa mer

2018-06-14

Svensk trupp till  Special Olympics World Summer Games

specialolympicsFB
bild från presentation av truppen på FB

Jimmy Andersson och Rebecka Mårtensson är uttagna till Special Olympics World Summer Games, och representerar Sverige och svensk ridsport i Abu Dhabi 2019.  

Uttagningen till sommarspelen nästa år ägde rum under Special Olympics Games i Göteborg i maj 2018. Både Jimmy och Rebecca deltog i Göteborg med goda resultat.

Helen Erlandsson från Gotland reser med ryttarna som ledare till Special Olympics World Summer Games nästa år.

HÄR finns presentatonen av hela truppen till Special Olympics World Summer games


Så här presenterar sig vår trupp till Special Olympics World Summer Games 2019

Jimmy och LarryFoto: Privat
Jimmy Andersson: Jag fyller 24 år i år och jag har ridit regelbundet sedan jag var 11 år. Det var då jag började rida för Helén Erlandsson och för Stenkyrkaortens ridklubb på Gotland. Helén var min lärare i skolan och hade också ridverksamhet för funktionshindrade. Det jag ser fram emot med att åka till Abu Dhabi är att lära känna alla som ska representera Sverige och att möta alla andra nationaliteter. Ska bli väldigt spännande att få tävla i ett så stort sammanhang i ett så intressant land.

rebeccaFoto: Privat

Rebecka Mårtensson: Jag heter Rebecka Mårtensson, är 22 år och bor i Kristianstad. Ridit har jag gjort i 17 år.
Min ridlärare som jag rider för heter Karin Berlin. Det som jag ser mest fram emot i Abu Dhabi är att träffa nytt folk och att ha roligt.

 

Helen Erlandsson: Mitt  namn är Helen Erlandsson och jag har idag två hästar i mitt stall i Lummelunda på Gotland. Tidigare har jag drivit ridskola inriktat på ryttare med funktionshinder. När jag lade ner ridskolan för ca 10 år sedan blev två unga män kvar som visade så stort intresse att jag fortsatt träna dem. Att en av dem nu blivit uttagen till Abu Dhabi känns helt fantastiskt. Den andra unga mannen missade tyvärr uttagningen i Göteborg på grund av en olyckshändelse.
Att få åka med till Abu Dhabi som ledare/tränare är en upplevelse som kommer ge mig påfyllning om ett annorlunda land och kultur. Utöver det ser jag fram emot spänning och många adrenalinkickar kring tävlingarna.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons