Hästlicens

Hästlicens (även ponny) löses varje år, även för inbjudningstävling och lokal tävling.

Regler för hästpass (från 2016)

Tidigare lösta livstidslicenser fortsätter gälla efter årlig, kostnadsfri aktivering i tävlingsdatabasen. OBS! Om hästen är vilande från tävling görs ingen aktivering av licensen det aktuella året.

Med en årlig, regelbunden uppdatering av hästregistret får Svenska Ridsportförbundet en överblick hur många hästar som faktiskt tävlar, på vilka nivåer och med vilka resultat.

Hästen måste vara registrerad i en officiell rasförening för att du ska kunna lösa en licens. Om din häst saknar pass kan du kontakta Svenska Hästavelsförbundet, tel. 0511-672 30, om det är en häst, och Avelsföreningen för Svensk Ridponny (ASRP), tel: 0416-342 09, alt. Svenska Hästavelsförbundet, 0511-672 30, om det är en ponny. 
En ponny måste dessutom ha ett giltigt mätintyg för att få tävla.

För frågor angående hästlicenser, kontakta:
Victoria Varga, hastlicenser@ridsport.se 

Så löser du licens

Du löser hästlicens i Tävlingsdatabasen (TDB).

För att lösa licens måste du ha ett konto i TDB.
Om inte hästen finns i TDB lägger du till den manuellt under ”Mina hästar”. Därefter klickar du på ”Beställ licens”. Betalning sker via användarens TDB-konto.

Passkopior till licenser

För att licenserna ska kunna godkännas måste passkopior bifogas. Är inte passkopiorna inskickade kan vi inte godkänna beställningen.

OBS! Gäller EJ hästar registrerade i ASVH eller SH, deras uppgifter hämtas automatiskt via ett val som görs i TDB.

Kopiorna ska visa hästnamn, regnr, chipnummer, härstamning, stambok, ras, födelseår, färg, födelseland och uppfödare. Ej registrerat mätintyg från slutmätt ponny ska bifogas.

Enklast är att ladda upp passkopiorna direkt i TDB. 

Passkopior kan även skickas via mail till hastlicenser@ridsport.se eller via postadress. Skriv ”Hästlicens” som rubrik eller på kuvertet.

Ägarbyte Häst

Ägarbyte kan du göra kostnadsfritt i samband med aktivering av livstidslicensen och förnyelse årslicensen.
Ägarbyte på din häst gör du i TDB, under din inloggning. Se till att hästen du vill göra ägarbyte på ligger under fliken "Mina hästar". Därefter klickar du på hästen det gäller och får då upp en ny sida med hästens uppgifter. En bit ner på sidan hittar du "Ändra ägare". Klicka där och fyll i den nya ägarens uppgifter. Kostnad för ägarbytet är 100 kronor, betalning görs via ditt konto i TDB.

Priser licenser 2019  
Häst/ponny

SEK 320/år

Lektionshäst/ponny* SEK 120/år
Ägarbyte häst/ponny (på redan aktiverad livstidslicens eller förnyad årslicens) SEK 100
* Med lektionshäst menas en häst som under de två senaste månaderna, sommaruppehåll i lektionsverksamhet borträknat, regelbundet använts i lektionsverksamhet vid ridskola minst 30 timmar per månad i lektioner med olika ryttare.

Senast uppdaterad: 2018-11-01
förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Samarbetspartner

Annons