Hästar på stranden, mitt i stan

2019-09-05

En annorlunda syn möter hundägarna på Ribersborg i Malmö just nu. Deras stora hundrastplats är fylld med hinder, man förstår snabbt att det handlar om hästar - men hur ska de kunna hoppa här?
Nej, det ska de inte, hindren ska köras med häst och vagn. Ribersborg riggas för fullt för Malmö City Horsedriving, internationell sportkörning med deltagare från Sverige, Danmark, Norge och Tyskland.

Längst väg att köra har Eva Lindström som startar i den internationella para-klassen, hon kommer från Skellefteå.

RibersborgWebb
Ridande polisen inviger vattenhindret. Till vänster Cecilia Qvarnströms förra körhäst Zulu med Anna Hörberg i sadeln, till höger Helena Landgren med Zäta, Foto: Malmö City Horsedriving

Hundägarna blir intresserade, de har sett sportkörning på tv, har kompisar som varit med osv. Plötsligt dyker två ridande poliser upp, den ena har varit groom till Cecilia Qvarnström, trefaldig lagvärldsmästare i sportkörning, den andra rider en häst som varit hennes.
De får inviga tävlingens vattenhinder som första hästar på plats.

På onsdag kommer de internationella ekipagen, cirka 40 kuskar. Deltagarna kör häst eller ponny, i enbet eller par.
De inleder med hästbesiktning på eftermiddagen och kör sedan sin dressyr på torsdagen. Fredag är det dags för de nationella ekipagen, cirka 30 startande att köra sin dressyr.

På lördagen kommer det alla väntar på - maraton! Sex tekniska hinder längs med havet, med Turning torso och Öresundsbron i bakgrunden. Banbyggare Kim Andreasen från Danmark har gjort ett gediget arbete tillsammans med sina svenska kollegor.

På söndagen avslutas tävlingen med precisionskörning och vinnarna koras.
Ett stort arbete är gjort för att etablera en tävlingsplats mitt i sta´n. Många ideella krafter jobbar för att ro iland en tävling av den här kalibern. Naturligtvis är detta ingen engångsföreteelse, planerna för framtiden hos tävlingsledningen är stora, och målet är högt satt - EM!

Tidsprogram
Torsdag 5 september och fredag 6 september
Från 10.00: Dressyr, banorna längs med Limhamnsvägen
Lördag 7 september
Från 11.00 Maraton, hundrastplatsen
Söndag 8 september
Från 09.00 Precision, banorna längs med Limhamnsvägen

Arrangörens hemsida: malmocityhorsedriving.se
Facebook: Körtävling på Ribban

Deltagarlistor, start och resultatlistor, TV-tider mm

Tävling i tävlingen
På lördagen blir det en extra tävling i tävlingen, KAMPEN! Två fyrspann kör maraton mot varandra, med helt olika förutsättningar. Fredrik Persson som tillhör den internationella eliten i fyrspannskörning möter Anton Lundström, mest känd för sina fantastiska uppvisningar under Sweden International Horse Show.
Fredrik kör fyra stora varmblodshästar, Anton fyrspann shetlandsponny!
Vilket är egentligen snabbast, 16 långa ben med jättekliv eller 16 väldigt korta ben som tar många steg? Fredriks hästar vinner mer mark, Antons svänger snävare. Spännande blir det!

Fredrik Persson6 160716 RT

Sportkörning i media

Följ vad som skrivs

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons