Bister världscuppremiär för svenskarna.
FOTO: Roland Thunholm

Fransk trippel i världscuphoppningen

2015-10-18

Att fransmän kan rida snabbt är ingen myt. I premiären av Longines FEI World Cup Jumping i Oslo tog Frankrike hand om alla tre pallplatserna genom Penelope Leprevost, Simon Delestre och Patrice Delaveau. För svenskarna gick det tyvärr sämre.

Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch var först ut av svenskhoppen i världscuppremiären. Tornesch var högt över de första hindren men fick problem ut över den långa oxern på hinder 4b. Därmed blev också distansen till hinder fem konstig och Malin valde att styra bort, hoppa hinder nummer ett och utgå.

Henrik von Eckermann och Cantinero såg ut att gå mot en felfri runda när det plötsligt blev fel över hinder nummer åtta, en trippelbarr. Cantinero försökte sträcka sig över men landade mitt i hindret.
-  Jag vet inte riktigt varför men det var någonting han missuppfattade med hindret. Kanske var det de helvita bommarna i fram- och bakkant med det mörkblå mitt i, funderar Henrik, som efter hindret kunde galoppera vidare men valde att utgå.
- Hästen verkar helt okej. Vi har travat honom och undersökt honom på plats. Han kanske är lite stel imorgon bara.

Planen är att rida världscupen i Lyon, Frankrike, om två veckor.
- Cantinero kunde inte ha känts bättre fram till det hindret. Han hoppade jättefint, säger Henrik.

Sista svensk ut, Douglas Lindelöw på Udermus, fick med sig två rivningar och slutade på 25:e plats, utan världscuppoäng den här gången.

Hela 15 ekipage gick till omhoppning och där blev det alltså trippelt franskt i topp. Penelope Leprevost red en helt fenomenal omhoppning där hon satsade allt på sista linjen med sin lilla Flora de Mariposa. Hennes partner Kevin Staut var nära att fullorda en fransk kvartett men slutade femma bakom Marcus Ehning, Tyskland.

Longines FEI World Cup Jumping, 160-hoppning med omhoppning: 1) Penelope Leprevost, Frankrike, Flora de Mariposa 0+0 fel 43,01 sek 2) Simon Delestre, Frankrike, Qlassic Bois Margot 0+0 43,36 3) Patrice Delaveau, Frankrike, Lacrimoso HDC 0+0 43,48 25) Douglas Lindelöw, Sverige, Udermus 8- 68,18
Malin Baryard Johnsson/H&M Tornesch och Henrik von Eckermann/Cantinero utgick

Aktuell ställning Longines FEI World Cup Jumping efter 1 omg: 1) Penelope Leprevost, Frankrike 20 poäng 2) Simon Delestre, Frankrike 17 3) Patrice Delaveau, Frankrike 15 4) Marcus Ehning, Tyskland 13 5) Kevin Staut, Frankrike 12 6) Maikel van der Vleuten, Holland 11 7) Martin Fuchs, Schweiz 10 8) Harrie Smolders, Holland 9 9) Eduardo Alvarez Aznar, Spanien 8 10) Hans-Dieter Dreher, Tyskland 7

Fullständiga resultat

17:00 sänder SVT1 ett sammandrag
19:05 sänder Eurosport ett sammandrag

FÖRHANDSINFO

Världscuppremiär i Oslo

Senaste nytt är att Malin Baryard Johnsson rider i premiären av Longines FEI World Cup™ i Oslo. Peder Fredricson väljer att rida på hemmaplan nationellt i Lidköping och avstår världscupen den här gången med H&M All In. Malin har med sig H&M Tornesch för start i världscupen.

Nu är det premiärdags för inomhussäsongen i både hoppning och dressyr. I Odense, Danmark är det startklart för Reem Acra FEI World Cup™ nu till helgen, 15-18 oktober. I Oslo, Norge, är det premiär för hoppryttarna i Longines FEI World Cup™ samtidigt.
I världscuppremiären startar Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

Oslo – Peking – Lyon - Verona och Doha. Så ser Henrik von Eckermanns resrutt ut närmaste tiden.
Nu till helgen är det hoppningens premiär i Longines FEI World Cup™ i Oslo.
- Det viktiga är att börja samla poäng direkt, menar Henrik som nu lever ett liv han drömde om.

Hans mål är att ta sig till världscupfinalen under Gothenburg Horse Show 24-28 mars i Scandinavium, Göteborg.
- Jag hoppas på att vara en av de svenska ryttarna i finalen, konstaterar han.
Där har han varit tidigare. För två år sedan var han åtta i finalen i just Göteborg.
Han klättrar på Longines världsrankning och är rankad nummer 17.

Tre topphästar åker med honom till Oslo i form av förstahästen, EM-hästen Cantinero, Henrik speciella fuxsto Gotha FRH, och Cassini´s Angel, en yngre häst. Det blir ett tufft startfält i Oslo.
Sverige har den här världscupsäsongen fram till årsskiftet rätt att komma till start med tre ryttare i varje kvalomgång.
Detta tack vare Rolf-Göran Bengtssons och Henrik von Eckermanns placeringar på världsrankningen tidigare i år. De tillhörde topp tio i Europa och det gav två världscupplatser.

Till Oslo kommer världsettan britten Scott Brash.
- Han vinner mer än vi andra ryttare, konstaterar Henrik, som inte har någon större respekt för några andra ryttare på topplistan.

Henrik flyttade från Sverige för mer än tio år sedan. Han hade blivit senior och fick chansen hos Ludger Beerbaum. Nu är han en av stallets mest framgångsrika ryttare.
- Vist det har varit en lång väg. Men det är det värt.
Efter Oslo är det dags för Grand Prix-hoppning i OS-arenan Fågelboet i Peking. Där bjuds på lånehästar till världens toppryttare.

Nästa stopp blir världscupen i Lyon och Verona för Henrik von Eckermann och så finalen i Longines Global Champions Tour i Doha, Qatar.
Svettigt?
- Jag gillar att vara iväg på tävling. Jag är gladare då än när jag är hemma, konstaterar Henrik som njuter av sitt liv.

Longines FEI World Cup Jumping - mer information

Final under Gothenburg Horse Show, Scandinavium, 24-28 mars 2016

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons