Så går det till att rida fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning. Fälttävlan på hög nivå avgörs vanligen över tre dagar. Fälttävlanshästen måste vara i absolut toppkondition för att gå ett mästerskap som avgörs inom detta koncept.

De lägre klasserna avgörs oftast över en till två dagar. Det krävs fortfarande att ekipagen kan hantera de tre disciplinerna men svårighetsgraden är betydligt lägre än om man jämför med mästerskapen som går över tre dagar.

I de lättare tävlingarna genomförs momenten i följande ordning:

  • Hästbesiktning
  • Dressyrprov
  • Banhoppningsprov inom 30 min efter avslutad dressyr
  • Terrängprov

Vid de större tävlingarna som innehåller svårare klasser och genomförs över tre dagar, så sker momenten i följande ordning:

  • Hästbesiktning
  • Dressyrprov
  • Terrängprov
  • Hästbesiktning
  • Banhoppningsprov med omvänd startordning 

 

Här nedan kan du läsa om vad de olika momenten innebär. 

Hästbesiktning

Inför varje tävling så måste hästen besiktas innan start. Detta för att garanterat att hästen är vid god hälsa och har en chans att genomföra tävlingen på ett bra sätt. Vid tävlingar på lägre nivå genomförs besiktningsmomentet ofta innan starten i dressyrprovet, men ibland på grund av de pressade scheman som råder under tävling kan besiktningen också genomföras efter antingen dressyr – eller hoppmomentet.

Vid tävlingar som genomförs över tre dagar så innehåller även den sista dagen en hästbesiktning. Hästarna visas upp tidigt på morgonen, innan banhoppningsprovet ska avgöras, men brukar trots den tidiga timmen locka publik. När ordföranden i Ground Jury lyfter på den obligatoriska kubben kan ekipaget andas ut, då är de godkända för start. Det är mera regel än undantag att någon eller några hästar faller bort här. Syftet med denna besiktning är att fastställa att hästen återhämtat sig efter gårdagens terrängprov, och anses vara i form för att genomföra den aktuella dagens banhoppning.

Dressyr

Det gäller att visa upp en lydig och mjuk häst, problemet är bara att den topptränade fälttävlanshästen är en veritabel krutdurk! Hur många domare som dömer ett specifikt program beror på vilken nivå och klass tävlingen avgörs i. Domaren / Domarna sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Terrängritt

Terrängprovet är höjdpunkten när man tävlar i fälttävlan. Terrängritten är spektakulär och består av ett varierande antal fasta hinder. Antal, utseende och svårighetsgrad varierar beroende på klass. Under de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil och innehålla över 30-talet hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Men också att ha reservplaner om något skulle gå snett. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar, där den snabbaste vägen samtidigt är den svåraste.

Banhoppning

Banhoppningen och terrängen har helt olika förutsättningar och måste ridas på vitt skilda sätt. Terrängritten kräver en helt annan hoppteknik av hästen. Terrängen hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng, hindren är fasta och om hästen slår i lite så händer ingenting. I banhoppning skall hästen gå i ett långsammare tempo, hoppa av närmare hindren och hoppa högt utan att toucha för då riskerar bommarna att rulla ned. Hoppningen är dessutom ett nervprov som ibland rids i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist. En enda rivning kan bokstavligt talat betyda vinna eller försvinna.

Det är också denna nervkittlade spänning som många anser gör fälttävlan till den fantastisk sport som den är, tävlingen är inte avgjord förens alla ekipage har genomfört alla momenten


Senast uppdaterad: 2016-04-19

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons