Emma Tingsby främsta svenska ryttare vid European Cup 2019.
FOTO: Eventingphoto.com

European Cup till Segersjö 2023

2019-08-07

Segersjö i Närke blir rena metropolen för internationell fälttävlan på svensk mark. 2021 arrangeras här EM för Young Rider i fälttävlan. I dagarna blev det också klart att 2023 hålls här European Cup, CCI3*-S. Det är det tidigare EM för lantliga ryttare. I år är det SM för seniorer på Segersjö.

- Det är så roligt, säger Ann Montgomery-Cederhielm, som varit värdinna och drivit tävlingarna sedan starten 2000.
Paret Ann och Robert har ständigt haft fälttävlan med i snacket runt matbordet.
- Trots det är våra nu vuxna barn road och vill fortsätta med tävlingarna. Det känns så bra.
Beslutet att lägga EM 2023 på Segersjö fattades under helgen i tyska Westerstede där årets European Cup reds.
Tävlingen rids vart annat år.

  • 2021 är Lausanne, Schweiz värdland
  • 2023 Segersjö, Sverige
  • 2025 Wellington, Storbritannien
  • 2027 Dunakeszi, Ungern
  • 2029 Mafra, Portugal

- Det är perfekt att vi får ha internationella tävlingar med två års mellanrum. Då hinner vi hämta andan och köra nationella tävlingar övriga år, säger Ann.
European Cup är speciellt.
Numera rids det på kort trestjärnig nivå. Det ingår sex ryttare i lagen och inleds med en avdelningsdressyr med samtliga sex ryttare per lag på banan.
Landslagsledaren finns med och övervakar dressyren.
Men sen är det som en vanlig fälttävlan, individuell dressyr. Följt av terräng och avslutas sista dagen med hopprov.
- Det lär komma många nationer. För ryttarna får inte ha ridit på högsta nivån, berättar Ann.
Ryttare eller hästar får varken var för sig eller tillsammans ha gjort kort- eller lång fyrstjärnig tävling. Ryttarna får inte ha ridit mästerskap under de två senaste åren före European Cup om det inte handlar om juniorer eller Young Rider.
I år handlar det om tävlingar 23-25 augusti och SM för seniorer. Här sparas det inte på krafterna för att skapa optimala förutsättningar.
- Vi har en så fantastisk funktionärsstab. Och inte minst vår otroliga banbyggare Eric Winter som bland annat designade banor för juniorer och Young Rider vid EM i Maarsbergen, Nederländerna. Han har också under några år designat banorna på Badminton, Storbritannien,  den kanske mest klassiska fälttävlan i världen.
I en intervju på Segersjös hemsida säger han:
– Eftersom vi ska arrangera EM i fälttävlan för juniorer och Young Riders här på Segersjö om två år vill jag jobba med en, delvis, ny bansträckning jämfört med förra året. Det här året och nästa blir lite grand av ett test inför EM 2021.
Segersjö bjuder på en härlig omgivning för ett lantligt mästerskap. Hela eventet ger något för alla åldrar och även familjens hund är välkommen till parken och markerna.
Det är nu tjugonde gången som Segersjödagarna med fälttävlan arrangeras i den vackra omgivningen runt Segersjö herrgård i Östernärke. 

Segersjödagarna 23-25 augusti 2019 är ett event för hela familjen med ridsport, heminredning, jordbruk, jakt och en smak av Närke med lokala producenter.

Läs mer om Segersjödagarna och fälttävlan

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons