Henrik Adnervik på Empero.
FOTO: Pernilla Hägg

SM-guld till Henrik Adnervik

2019-08-25

Folksam SM i fälttävlan har ridits i helgen på vackra Segersjö söder om Örebro. Ny svensk mästare är Henrik Adnervik, 49 år från Båstad. På Empero var han felfri på hinder i söndagens terräng och tog med det sin första individuella SM-medalj.

- Det var en spännande väntan. Men så himla roligt att få vinna.
Henrik klappade om sin guldhäst som är efter Empire-Flemmingh.
- Jag är så supernöjd med min häst, han jobbade för mig under hela banan. Han är bara bäst.

Alla ville gratta Henrik.
- Skulle någon slå mig så var det du, sa Anna Nilsson som slutade fyra.
Henrik red redan förra året på Segersjö.
- Men då hade jag lite problem. Så det var desto roligare att lyckas i år.

Han berömde arrangemanget.
- Det är en underbar tävlingsplats. Välbyggda hinder och så vackert. Alla jobbar verkligen för att få en bra tävling. Vi behöver den här typen av tävlingar för få rutin innan vi åker ut och tävlar internationellt.

Henrik ska bara mellanlanda hemma och packa om väskan för att imorgon måndag åka med dottern Ebba som ska rida EM i Luhmühlen.
- Jag ska slänga ner lite rena kalsonger och så åker hela familjen till Luhmühlen, så det här var väl en bra start på EM-veckan.

Pappa Henrik är väldigt stolt över sin dotter. Själv har han nyligen ridit lantliga EM i Tyskland. Far och dotter ingick 2016 i Dagstorpsortens Ryttarförenings lag som tog silver i lag-SM, så man kan säja att familjen är meriterad i fälttävlanssammanhang.

Silvermedaljen gick till Aminda Ingulfson  på Hot Cup och bronset till Jonna Britse på Qattrino. Aminda Ingulfson är nybliven ATG Hopp&Talang och Jonnna Britse har varit med i tidigare upplaga av samma talangsatsning.

Alice Andersen Lavendel-9768Alice Andersen på väg mot guld. Foto: Pernilla Hägg

YOUNG RIDER
I young rider-klassen blev det guld för Alice Andersen med Lavendel, före Amanda Sternberg med El Samuel och på tredje plats Saga Suovanen på Nueller Aldrie.

Amanda utropades först som guldmedaljör. Men en kontrollräkning gjorde att guldet gick till Alice Andersen med Lavendel.
- Jag är så glad. Det här var nog den bästa rundan vi gjort tillsammans, sa Alice och klappade om sin häst.

Amanda  Sternberg som tog silver i Young Rider-klassen är fortfarande junior.
- Det här hade inte varit möjligt om jag inte fått Göteborg Horse Shows och Svenska Ridsportförbundets stipendium. Pengarna har jag använt till träning och för att kunna rida internationellt.

Elvira Rosenberg Guy-1000_PHElvira Rosenberg, SM-guldmedaljör för juniorer. Foto: Pernilla Hägg

JUNIORER
Det blev Elvira Rosenberg med Guy som fixade guld i SM-klassen för juniorer. Efter ett nedslag gårdagens banhoppnig slog hon på söndagsförmiddagen till med en felfri terräng inom tiden.

Amanda Andersson blev både tvåa och trea och får ta emot silvermedaljen tillsammans med Cocktail Imperial på andra plats, tredjeplatsen tog hon med Kokos. Bronsmedaljen i SM går till fjärdeplacerade Eric Bramefelt på Sgt Ppper.

Den tvåstjärniga klassen vanns av Karolina Stenfelt före Vendela Eriksdotter Rubin och Elvira Rosenberg på tredje plats.

Start och resultatlistor

LÖRDAG

Katrin Norling_600Katrin Norling på Fernando-Ukato - over night leader på Segersjö.

SENIORER
Katrin Norling på Fernando-Ukato tog ledningen efter dressyren på fina 28,2 straffpoäng. Med en felfri hoppning säkrade hon ledningen inför söndagens terräng. På andra plats ligger Amanda Ingulfson med Rozie på 29,4 straff och trea är Anna Nilsson på Candy Girl med 32,3.

YOUNG RIDER
I YR-klassen leder Amanda Sternberg med El Samuel på 46,9 straffpoäng före Alice Andersen på Lavendel med 47,2 straff. På bronsplats ligger Jasmine Nielsen med Holy Grail på 50,5.

JUNIORER
Efter dressyr och hoppning leder Elvira Rosenberg på Guy med 33,9 straffpoäng, före Amanda Andersson med Cocktail Imperial på 35,4. På grund av kvalregler till SM är det sedan Eric Bramfelt med Sgt Ppper, för tillfället femma i juniorklassen med 40,6 straff, som ligger på bronsplats.

 Segersjö19_1000

Dags för SM i fälttävlan på Segersjö

SM i fälttävlan på vackra Segersjö är igång. Dressyren startade på fredagen och fortsätter under lördag, då även hoppningen avgörs. Söndagen är helt vikt för terrängen.

Dryga hundratalet ryttare kommer till start vid Segersjös internationella tävlingar under Segersjödagarna.

SM för seniorer och young rider avgörs i den trestjärniga klassen. Flera namnkunniga ryttare finns i startlistan, som Katrin Norling, Anna Nilsson och Victoria Carlerbäck. Förra årets SM-vinnare Johan Lundin, då på Mind Me, startar i år på Zuma och Cyber Shot.

Vendela Eriksdotter Rubin på Vienna Imperial vann YR-guldet i fjol men har valt att starta den tvåstjärniga klassen i år utanför SM. Juniorerna rider om SM-medaljer i den tvåstjärniga klassen. 

Meriterad Course Designer för terrängbanan är Eric Winter, Storbritannien. Eric byggde årets bana vid EM för juniorer och young rider i Nederländerna och kommer att ansvara för Segersjös terrängbana fram till i första hand 2021 när samma mästerskap avgörs där.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons