Emilie Nyreröd och Miata på EM i Aachen i somras.
FOTO: Roland Thunholm

Nyreröd världscupfyra i debuten

2015-10-18

Emilie Nyreröd visade ingen respekt när hon till musik av Roxette världscupdebuterade i Odense, Danmark. Med Miata red hon ett felfritt kürprogram, slog delar av världseliten och slutade fyra på 74,8 procent i säsongens första världscupdressyr, Reem Acra FEI World Cup. 

- Det har varit jättekul att vara här. Speciellt i Grand Prix-klassen igår när Miata var jättefin. Jag hade en så bra känsla inne på banan, säger Emilie, och fortsätter:
- Idag var han lite trött och då blir han spänd. Jag hade inte lika bra känsla idag men vi satte allt ändå. Jag vet att vi kan bättre. Det är sporrande att veta att vi kan rida på ännu högre procent.

Nästa världscupstart för ekipaget blir i Friends Arena under Sweden International Horse Show i november.
- Om det går bra där också kanske vi åker på en världscuptävling i januari. Men jag tar en tävling i taget. Jag vill inte köra slut på Miata bara för att komma till finalen, menar Emilie.

Jennie Larsson satsade friskt i sitt program med Zircoon Spring Flower, som visade upp fina travökningar och bra skritt. Mitt i programmet blev dock Zircoon rädd för något och försökte vända om. Därefter blev det spänt och miss i bytena i varje och i piafferna. Dessutom glömdes en högersluta bort och rörelsen fick därför noll poäng i protokollet. 
- Jennie sa att hon fick hjärnsläpp, men hon var nöjd med hästen, berättar Emilie Nyreröd efteråt.
62,700 procent blev resultatet och en femtonde plats för Jennie och Zircoon.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T gjorde en fin uppvisning med flera åttor från domarna. Skritten drog ner betyget något och det blev ett avbrott vid övergången ur sista galoppiruetten. Domarna belönade ritten med 72,200 procent och ekipaget placerade sig på nionde plats.

Vann klassen gjorde Edward Gal, Holland, på Glock's Voice med 78,800 procent. Populära hemmaryttaren Anna Kasprzak tog hem andraplatsen med Donnperignon på 77,100 procent.

Reem Acra FEI World Cup Dressage, Grand Prix kür: 1) Edward Gal, Holland, Glock's Voice 78,800% 2) Anna Kasprzak, Danmark, Donnperignon 77,100 3) Agnete Kirk Thinggaard, Danmark, Jojo AZ 76,250 4) Emilie Nyreröd, Sverige, Miata 74,800 9) Paulinda Friberg, Sverige, Di Lapponia T 72,200 15) Jennie Larsson, Sverige, Zircoon Spring Flower 62,700

Fullständigt resultat

Arrangörens hemsida 
Start och resultatlistor

LÖRDAG

Nyreröd GP-fyra i världscupen

Dressyrens världscup, Reem Acra FEI World Cup, har i helgen premiär i Odense, Danmark. I den inledande Grand Prix-klassen tog Emilie Nyreröd och Miata hem fjärdeplatsen i tuff internationell konkurrens. 

Ekipaget visade upp ett fint program med bland annat åttor för galoppombytena och den ökade traven. Danska domaren Susanne Baarup hade Emilie och Miata som tvåor i klassen. Det blev totalt 72,60 procent och fjärde plats. 

Det var tätt i toppen med segraren och hemmaryttaren Anna Kasprzak och Donnperignon på 73,86 procent, en halv procent före holländska paret Edward Gal/Glock's Voice (73,38) och Hans Peter Minderhoud/Glock's Romanov (73,32). 

På sjätteplats placerade sig Paulinda Friberg och Di Lapponia T med 70,36 procent. Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower var inte långt därefter på åttonde plats och 69,80. 

De 15 bästa ekipagen går vidare till söndagens kür där världscuppoängen ska fördelas.

Tinne Vilhelmson Silfvén hade problem i piafferna med världscupdebuterande Benetton Dream FRH. Det blev bara 61,23 procent och 20:e plats den här gången. Men vi lär garanterat se mer av det ekipaget i framtiden.

Fullständiga resultat

Reem Acra FEI World Cup Dressage - mer information

Final Gothenburg Horse Show 24-28 mars 2016

 

FÖRHANDSINFO

Världscuppremiär i Odense

Nu är det premiärdags för inomhussäsongen i både hoppning och dressyr. I Odense, Danmark är det startklart för Reem Acra FEI World Cup™ nu till helgen, 15-18 oktober. I Oslo, Norge, är det premiär för hoppryttarna i Longines FEI World Cup™ samtidigt.

Sverige skickar fyra ryttare till premiären av världscupen västeuropeiska ligan i dressyr, Reem Acra FEI World Cup™ i Odense, Danmark, 15-18 oktober.

Jennie Larsson har redan ridit till sig 17 poäng i centraleuropeiska ligan med Zircoon Spring Flower i Tallin, Estland.
Övriga ryttare till Odense är EM-ryttaren Emilie Nyreröd med Miata, världscupfinalisten Paulinda Friberg med Di Lapponia T och EM-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén med världscupdebuterande hästen Benetton Dream FRH 1301.

- Jag tror att ”Kingen” som vi kallar Zircoon Spring Flower för, är i mycket bra form. Han får leva livet och trivs med sitt nya stall och sin hage i direkt anslutning till stallet. Perfekt, berättar Jennie.
Jennie finns numera i Sorunda utanför Stockholm på väg mot Nynäshamn.
Hon har utvecklat Zircoon Spring Flower från en lovande talang i Grand Prix till att vara etablerad med betyg över 70-procentsgränsen.
- Jag tänker så här inför Odense. Det är fin femstjärnig tävling. Jag funderar inte på att det är världscup. Jag vill istället utmana mig själv och rida mot bra ekipage, för bra domare. Jag jagar inte poäng.

Jennie gjorde debut i världscupen i fjol under Sweden International Horse Show på Friends Arena.
- Tanken är att jag under våren ska sätta ihop ett nytt kürprogram. Men än så länge filar jag på det jag har och ska utveckla det för att kunna rida det så bra som möjligt, säger hon.
Küren, det fria programmet till musik, betyder så mycket i Reem Acra FEI World Cup. Den inledande Grand Prix-klassen handlar om att värma upp. Först efter küren delas världscuppoängen ut.

Deltävlingen i Odense är första steget på väg mot finalen i Göteborg under Gothenburg Horse Show 24-28 mars.
I potten finns 18 finalplatser totalt. Nio av finalisterna kvalar från västeuropeiska ligan. 
Första adventshelgen, 26-29 november, rids Reem Acra FEI World Cup under Sweden International Horse Show i Friends Arena.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons