Paulinda Friberg och Di Lapponia T trivs i de stora arenorna. Här i Friends Arena i Stockholm.
FOTO: Roland Thunholm

Jubileumsstipendiaten packar för världscupfinal

2015-04-08

För två år sedan gjorde de debut i Grand Prix. Nu är Paulinda Friberg och Di Lapponia T på väg till Las Vegas, USA, för att rida världscupfinal 15-19 april.
- Ja jisses ja, det här är hur stor som helst. Det är knappt att jag fattar det själv, säger Jubileumsstipendiaten som gjort kometkarriär på rekordtid.

Svt Sydnytt har varit hemma hos Paulinda. Kolla klippet HÄR:

Att åka på världscupfinal Nevadaöknen på andra sidan Atlanten kräver lite pyssel.
Vaccinationer, packlistor, logistik, pappersfix, foderfunderingar och så kunderna på salongen i Lund som frisören Paulinda Friberg får stuva om i kalendern.
Men imorgon bär det av.
Las Vegas nästa, och Reem Acra FEI World Cup™ Dressage Final!

- Jag har aldrig varit i USA tidigare, och så släpar jag med mig hästen första gången jag åker, säger Paulinda Friberg och skrattar.
För Di Lapponia T (f: 2001, e Donnerhall u Ambiente  ue Argument, ägare: Paulinda Friberg) som precis börjat bli hemmastadd i hästbussen, blir det dessutom första flygturen.
- Men jag är inte ett dugg orolig. Hon reser bra och har en massa erfarna människor runtomkring sig hela vägen, säger hon.
Paulinda och Di Lapponia

Resan börjar torsdag 9 april med första destination Osnabrück. Dagen därpå är det incheckning på flygplatsen i Amsterdam, där de andra världscupsvenskarna, Douglas Lindelöw och Malin Hamilton, möter upp med sina hästar. Flyget avgår på lördag i ottan. Paulinda flyger i förväg på fredag eftermiddag för att vara på plats när "Lapponia" landar. Hon är sin egen hästskötare, men som vanligt följer kusin Tobias med, liksom delar ur familjen.
Paulinda Friberg Prinsessan Madeleine

När Paulinda Friberg fick ta emot Ridsportens första Jubileumsstipendium stiftelsens beskyddare H.K.H Prinsessan Madeleine, var dressyrkarriären fortfarande i sin linda, men den ambitiösa skånetjejen och hennes talangfulla häst spåddes en lysande framtid.
Stipendiet, som har sikte mot medaljer, blev ännu en katalysator i karriären som sedan dess gått spikrakt uppåt. Under Falsterbo Horse Show kom debuten i stora sammanhang. Världscupkvalet under Gothenburg Horse Show förra året blev ekipagets entré i världscupens rampljus. Och bara några månader senare var de på plats som VM-reserver i Frankrike. Trots att sommarens uppladdning fick ett hack när Paulinda skadades i samband med träningen av en unghäst och hamnade på sjukhus (läs mer här).

Den här säsongen har börjat perfekt för Paulinda och Di Lapponia T som satt personbästa vid två internationella tävlingar i rad. Senast under världscupkvalet under Gothenburg Horse Show där de red ihop 76,925 procent i Grand Prix Kür. I Neumünster veckorna innan satte ekipaget 72,6 procent i Grand Prix. En niondeplats totalt i Europaligan gav finalplats och Las Vegas-biljett.

Paulinda längtar efter att rida in i den tajta arenan Thomas & Mack Center i Las Vegas.
- Det häftigaste jag gjort hittills är att rida inför ett utsålt Scandinavium. Det här hoppas jag ska bli minst lika häftigt, säger hon.
- Det är en sån känsla! De gångerna önskar man att programmen var längre, man vill inte att det ska ta slut.

Ambitionen inför världscupfinalen är framförallt att hålla en fortsatt hög nivå.
- Jag satsar inte på en viss placering. Bara att vara i final är som en seger.
- Vi har ingenting att förlora. Framförallt så kommer jag se till att vi har det riktigt kul!

Paulinda Friberg och Di Lapponia T har en speciell relation och har hängt ihop sedan Lapponia var en liten rufsig 2,5-åring. Idag har det svarta stoet vuxit till en  dressyrstjärna, en världshäst.
Det är Paulinda som utbildat "Lapponia" och den enda som suttit på hennes rygg. Tränaren Kerstin André har hjälpt ekipaget hitta nycklarna till de svåra programmen.
- Vi tuggar oss sakta men säkert uppåt, säger Paulinda ödmjukt.
Ekipaget har  visserligen gjort kometkarriär, men Paulinda värnar om att skynda långsamt.
- Vi har mycket kvar att ge men jag har ingen tidspress. Man måste ge hästen den tid den behöver.
- När Lapponia är mogen för det kommer jag att försöka sätta mer uttryck i rörelserna, men just nu är erfarenhet det viktigaste för oss.
- Att rida dressyr handlar om att bygga förtroende.

Följ med hem till Paulinda

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons