Paulinda och Di Lapponia T har ett speciellt förhållande. Ingen annan än Paulinda har någonsin suttit på hästen.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Paulinda Friberg tillbaka på banan

2014-07-09

Förra året gjorde hon internationell debut på banan. Nu är jubileumsstipendiaten Paulinda Friberg och Di Lapponia tillbaka för att tävla trestjärnig dressyr i Falsterbo. 
- Det är så härligt att vara tillbaka i sadeln igen, säger Paulinda som gör comeback efter en ridolycka.

Det var i mitten av maj som olyckan var framme. Några vilda bocksprång på en unghäst slutade i backen, med en krossad lever och fem brutna revben.
- Jag hade tur i oturen, säger Paulinda som var ensam i ridhuset när det hände men hade sinnesnärvaro att själv larma ambulans.
- Jag hade millimetrarna på min sida och fick bra vård snabbt. Men det hade verkligen kunnat sluta riktigt illa, tillägger hon.

En vilja av stål och en bra fysik var Paulindas bästa medicin för snabbt komma på benen igen. Fem veckor efter skadan satt hon i sadeln igen.
- Det känns i magen när jag sitter till men det har gått bra.
- Självklart är jag är jätteförsiktig. Den första tiden i stallet hade jag flytväst på mig för att skydda magen lite extra. Det såg helknäppt ut men var det bästa jag kunde komma på, säger hon och skrattar.

Nu är det bara Di Lapponia och en sällskapsponny kvar i stallet. Unghästarna har åkt på bete och utbildning. Och för att hålla tävlingsformen uppe har hon fått hjälp att tömköra Di Lapponia.
- Det är faktiskt aldrig någon annan än jag som ridit henne, berättar Paulinda som har ett särskilt förhållande till sitt sto.

Under de stillaliggande dagarna på sjukhus passade Paulinda på att läsa lastbilsteori. En ny lastbil är beställd och snart tänker Paulinda själv sitta bakom ratten.  Den internationella dressyrkarriären är redan i rullning och det blir garanterat många turer ut i världen.

I dagarna har landslagstränaren Johnny Hilberath och hemmatränaren Kerstin André hjälpt till att vässa Falsterboformen.
- Det var så stort att rida där förra året och ska bli jättekul även i år, men med tanke på skadan så blir det förstås svårt att ha med toppstriden att göra.
- Men vi ska göra vårt bästa och jag har en hemlig målsättning, säger hon hemlighetsfullt.
- Vi är bara i början av vår karriär och har massor kvar att ge.

Den trestjärniga dressyren under Falsterbo Horse Show rids med start torsdag klockan 9:00. HÄR följer du tävlingarna

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons