Jessica Holmberg, PQs Solero var kvar längst i tävlingen av de svenska ekipagen.
FOTO: Eva Oskarsson

Ingen svensk framgång under EM

2019-08-18

För Sverige blev årets EM i distansritt inte någon större framgång. Ingen av de svenska ryttarna lyckades fullfölja tävlingen och för lagtävlingen var spänningen över redan halvvägs genom den långa tävlingsdagen, då endast två ryttare var kvar i tävlingen.

VinnareItalienska ryttaren Costanza Laliscia (bilden) tog individuellt guld efter att ha legat i den ledande tätklungan hela dagen. Någon teamedalj blev det dock inte eftersom landslagskollegan oväntat diskvalificerades efter målgång när det stod klart att hon vid en kontrollvägning under loppet inte haft tillräckligt mycket vikt på sin häst.

Frankrike tog då silvermedaljen och efter en lång väntan på att flera ryttare skulle gå i mål stod det också klart att Tyskland tog bronset. Starten för Europamästerskapet gick redan klockan sju på morgonen och för sista ryttaren, ett norskt ekipage, var det inte över förrän i mörkret strax efter klockan 21 på kvällen.

Resultat

-    Det är ju inte det sportsliga resultat vi hade förväntat oss, men ibland blir det så här, menar veterinär- landslagsledare Mia Svensson. Eftersom alla hästarna mår bra idag, ingen häst är sliten, så visar det också att vi inte pressade hästarna för mycket under tävlingen, trots uteslutningarna.

Motgångarna i det svenska laget började redan efter de första 40 kilometrarna på banan när Emma Svanäng-Jinneståls häst Baroness Wilda kom in till veterinärgrinden med en mindre sårskada i hoven efter en tramskada.

AnneliOhlen

Anneli Ohlén och FF Lawrence (bilden) tog sig nära 10 mil i tävlingen innan hon blev utesluten för att hästen var trött.
- Jag tror att den tredje viloperioden kom för oss precis när hästen upplevde en svacka och att då stå stilla och vila fungerar inte. Men jag är inte orolig, han är ung och har framtiden för sig och han gjorde 10 fina mil fram till uteslutningen, menar Anneli Ohlén.

JosefinBlom_2
Landslagsdebutanten Josefin Blom-Lugns häst Chaman ox (bilden) hade problem med att kissa under loppet och efter 12 mil var tävlingsdagen över för henne.

Jessica Holmberg och PQs Solero var den som var kvar längst i tävlingen. När det bara var 2 mil kvar uteslöt veterinären ekipaget eftersom man ansåg att hästen inte rörde sig korrekt.

- Vi kämpade så länge vi kunde helt enkelt, säger Jessica Holmberg. För min häst, som har ett ganska stort och lite flashigt steg, var den mycket varierade och lite blöta banan tuff. Han blev stel i musklerna av hålla emot i underlaget, helt enkelt. 

20 nationer i startfältet

63 ryttare kom till start och 20 nationer gjorde upp i europamästerskapet. Drygt hälften av ekipagen kom i mål godkända.

-    Vi fick se en väldigt sträng panel, vilket är bra för vår sport, konstaterar Mia Svensson. Det är småsaker som avgör. Skillnaden mellan godkänd och utesluten kan verkligen vara som att riva ett hinder och få fyra fel i hoppning. Överhuvudtaget genomfördes europamästerskapet med stor ordning. FEI:s delegation med domare, veterinärer och funktionärer gjorde ett bra jobb Med det menar veterinär- och landslagsledaren att sporten tagit ett stort kliv framåt.

Eva Oskarsson

Lagtävlan utanför mästerskapet
Under söndagen reds ytterligare en lagtävling i Euston Park i England där Sverige deltog med ett lag med fyra ryttare. Tävlingen var en tvåstjärning 120 km. Sveriges lag slutade på sjätte plats med ett godkänt lag i mål.
Vann gjorde Frankrike.
Under distansrittsfestivalen som pågår i England reds också en enstjärnig 80 km. Totalt deltog 15 svenska ekipage i den engelska tävlingen.

Tragisk olycka under distansrittsfestivalen

Strax efter målgång efter de 120 kilmetrarna på söndagseftermiddagen förolyckades den häst som passerade mållinjen som nummer två. Ryttaren som just passerat målgången hoppade av sin häst när den föll ihop. Dödsorsaken ska utredas av FEI.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons