EM-laget i distansritt, redo för start. Emma Svanäng - Jinnestål, Anneli Ohlén, Jessica Holmberg, Josefin Blom-Lugn
FOTO: Eva Oskarsson

Svenskarna klara för EM-start

2019-08-16

Alla fyra hästar passerade veterinärbesiktningen under eftermiddagen i ett regnigt Euston Park i östra England.
- Det känns bra inför morgondagen. Ryttarna är taggade men lugna och vi har kommit överens om att alla fyra i laget gör sällskap under den första slingan, alltså de första 40 kilometrarna. Sen får vi se vad som händer, säger veterinär och landslagsledare Mia Svensson.

Till start i FEI Endurance European Championship 2019 kommer 66 ekipage från 20 nationer. Alla hästar som visades i veterinärgrinden passerade den inledande besiktningen under fredagen och i England är det nu förberett för ett spännande mästerskap över den legendariska sträckan 100 miles, eller 160 km.

Distans3
Anneli Ohlén och FF Lawrence godkänd i veterinärbesiktning och klar för start.  

Anneli Ohlén, 40 från Mullsjö kommer till start med FF Lawrence som gör sin andra start på distansen 160 km
- Väldigt roligt att vara här eftersom jag haft hästen sen han var 10 månader och gjort all träning på vägen hit själv. Om vi rider tillsammans i laget är min styrka att jag är bra på att hålla en jämn hastighet, se till så att vi håller tempot så jämt som möjligt, menar hon.

Mästerskapsbanan är rids över sex slingor med längsta delsträckan 40 km som första slinga. Det är en flack bana men med många tvära svängar, det händer mycket och det krävs bra balans och styrka av både ryttare och häst. Svårigheterna kommer dels i de många vattenpassagerna längs banan, bara på första slingan passeras sju vattenhinder. Det kan skapa en lite småryckig ridning och svårigheter att hålla ett jämt och energisparande tempo.

En annan svårighet är underlaget, som varierar mellan, för dagen, regntung djup sand och hårdare partier med stenig lösgrus.

Veterinär och landslagsledare Mia Svensson och assisterande landslagsledare Frida Westlund.
Veterinär och landslagsledare Mia Svensson och assisterande landslagsledare Frida Westlund.  

Trots utmaningarna på banan tror landslagsledare Mia Svensson att tempot blir högt.
- Vi vet att det kommer att gå fort i täten och ska vi vara realistiska så krävs det att andra misslyckas för att vi ska vara nära en medalj på detta mästerskap. Att upprepa bronsbragden från förra  Europamästerskapet i Bryssel 2017, är inte målet.

- Vi har nya hästar i laget och denna gång satsar vi istället på att skapa god lagandan och utveckla ett bra samarbete i teamen.
Det är främst på de spanska, franska och belgiska teamen som förväntningarna är höga. Distansritten är stor i dessa länder, de är traditionellt framgångsrika i sporten och hävdar sig väl även utanför Europa.

-  I år har våra fyra landslagshästar som är med kvalat runt 15 km/h och de som vinner här i år kommer säkert att rida runt 20 km/h, menar Mia Svensson.

Erfarna mästerskapsryttare och en debutant

Distans1

Jessica Holmberg hade två kvalade hästar till Europamästerskapet. Vilket var tur, strax före avresan till England visade förstahandsvalet Prince of Shades hälta och det fick göras ett raskt hästbyte
- Det tog 20 minuter från att vi hämtade honom i hagen, veterinären besiktigade honom på gården och till att han stod i hästtransporten på väg till England. All pappersexercis fick lösas på vägen, skrattar Jessica Holmberg.  

Det är erfarna mästerskapsryttare, och en debutant som kommer till start. Anneli Ohlén, Jessica Holmberg och Emma Svanäng-Jinnestål var med i svenska laget som tog brons i Bryssel, förra europamästerskapet 2017.

Josefin Blom Lugn, 26 från Rånäs är nykomlingen i laget. Hon är på sitt första landslagsuppdrag och mästerskap som senior.

-    Det här är verkligen häftigt, en ära att få representera Sverige och helt enkelt så långt man kan komma, menar Josefin. Sedan hästen Chaman ox tog ett silver på SM 2017 har Josefin satsat och hoppats på en uttagning. Med sig till mästerskapet har hon nästan hela familjen som kommer att se till att den långa tävlingsdagen fungerar.

-  Deras främst uppgift är att se till hästen såklart, men också se till att jag inte blir för fokuserad på hästen under dagen och glömmer bort mig själv, skrattar Josefin. Jag måste äta och kanske vila lite mellan slingorna för att orka.
Starten går kl 7 på morgonen och i mål kommer första ryttarna först vid 16-tiden.
Europamästerskapet ingår också i en stor festival med tvåstjärnig 120 km och  och enstjärnig 80 km där 19 svenska ryttare kommer att starta. De klasserna ingår inte i EM men en lagtävling kommer att ridas i den tvåstjärniga klassen.

- Att så många ryttare är här på plats i England visar att vi har många duktiga ryttare och hästar att arbeta vidare med. Jag tycker att det är viktigt att bygga långsiktigt och det innebär att nivån måste höjas långsamt, avslutar landslagsledaren Mia Svensson.

Eva Oskarsson

Svenska ryttare:

Jessica HolmbergPGS Solero  
Emma Svanäng - Baroness Wilda
Josefin Blom Lugn - Chaman
Anneli Ohlén - FF Lawrence 

Deltagarlista

EM i distansritt rids på den klassiska distansen 100 miles, dvs 160 kilometer. 

EM i distansritt 2019 15-18 augusti Euston Park, Storbritannien

FEI TV visar EM i distansritt på lördag 17 augusti.  

Europamästerskapet ingår i en stor festival med distansritten i fokus och Sverige skickar deltagare även till den tvåstjärniga 120 km och den enstjärniga 80 km internationella distansritten. De klasserna ingår inte i EM.

CEIO2* 120 km med lagtävling: Madelene Bergman – Nael, Ebba Bota – Cahayla, Annelie Eriksson – Nite Flyte, Annette Falk – Min Pontijack, Maria Hagman-Eriksson – Top Spin, Elin Joelsson – Cas Jeremiah Gray, Hanna Martinsson – Deres, Görel Sigurdsson – Essemess
CEI1* 80 km: Selina Andersson Kjellberg – King Peak, Pia Eriksson – Lady Girl Noa Bell, Caroline Franzén – Ganzir, Sarah Fredriksson – TP Razzia, Nadia Liljedahl – Egezentric, Sara Persson – Toutatix 

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons