Nu är ridsporten inkluderad i friskvårdsavdraget.
FOTO: Mikael Sjöberg

Ridsporten jublar över friskvården

2018-01-16

Det jublades i ridsport-Sverige under måndagen. Äntligen är ridsporten jämställd med andra idrotter och har rätt till friskvårdsbidrag från arbetsgivaren.

Nu rustar ridklubbarna för att erbjuda ridning som friskvård, både för dem som redan rider och de som nu lockas till ridsporten. 

I Örebro jublade Örebro Fältrittklubb både över ridning som friskvård och att Peder Fredricsons återigen är vinnare av folkets pris, Jerringpriset.
Örebro Fältrittklubb en av landets största klubbar och har ridskola.

- Vi fick väldigt många nya elever genom Peders seger i fjol. Många ville prova vad ridsporten är, berättar Lotta Löfstrand verksamhetschef vid ridskolan hos klubben. Många blev fast i sporten.
- Det här öppnar nya möjligheter för många att rida fler gånger och röra på sig mer. Men också att våga pröva ridsporten som motionsform, fortsätter hon.

-  Vi behöver mer verksamhet dagtid på våra ridskolor. Det är viktigt att fylla anläggningen med många aktiviteter hela dagarna.

Årets ridskola, som drivs av Sollentuna Ridklubb norr om Stockholm, har redan planerat för mer ridning för vuxna.
-  Våra vuxengrupper på kvällstid är fullbokade. Men vi har alla möjligheter att starta grupper dagtid, säger ridskolechef Eva Bengtsson Lundh.
Hon hälsar beskedet med ett ord:
- ÄNTLIGEN!

Det är känslan hos hela ridsport-Sverige. Ridsporten är jämställd med andra idrotter.
Härligt.
- Här i Sollentuna finns massor av företag som har många tjejer anställda. Jag tror att många nu kommer att ta till vara på friskvårdsbidraget och röra på sig genom att rida,
fortsätter Eva Bengtsson Lundh. 

Många ridklubbar vittnar om vad Högsta Förvaltningsdomstolens domslut kommer att betyda för folkhälsan.
Hos ridsportdistrikten runt om i landet står glädjen högt i tak.
- Fler kommer att rida fler gånger. Hur stor tillströmningen blir till våra ridskolor av nya elever är svårt att säga, menar Anneli Grimborg Säteri, verksamhetschef hos Stockholms Ridsportförbund.

Redan för flera år sedan visade Södertälje Ridklubb på betydelsen av ridning som friskvård.
I Södertälje finns tunga storföretag som arbetsgivare och personalcheferna vittnade om att många kvinnliga medarbetare skulle utnyttja friskvårdsbidraget om ridningen var tillåten.

Helena Carlsson, Svenska Ridsportförbundets vice ordförande, som varit med i kampen för ridsport som friskvård jublar och menar:
- Ridsporten har återigen visat på vår styrka och engagemang. Både Jerringpriset, igen,  och det tålmodiga arbetet med att få ridsport att klassas som friskvård, som äntligen gett resultat.  Det gör oss obeskrivligt stolta över kraften i vår idrott.

Frågan om ridning som friskvård har bollats mellan politik och juridik under många år.
- Det var överraskande att det kom nu och på det här sättet. Men vi kan bara säga äntligen landade våra argument, säger Helena Carlsson med eftertryck.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons