Bred exepertis bakom ny guide om hästanläggningar.
FOTO: Roland Thunholm

Ny guide vasst verktyg inför bygget av hästanläggning

2014-11-18

Många av landets ridsportanläggningar behöver rustas. Men att bygga funktionella anläggningar för hästar och människor är komplicerade projekt som kan kosta miljontals kronor. I nya digitala ”Hästanläggningar - en guide” ger Svenska Ridsportförbundet ett vasst verktyg inför byggprojektet. Guiden är gratis.

>>HÄR HITTAR DU Hästanläggningar - en guide

Att ge kvalitativt stöd och rådgivning till medlemmar, baserad på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund, är en del av Svenska Ridsportförbundets strategi för hästhållning och anläggningar.

Idag lanseras Hästanläggningar - en guide på mässan Träffpunkt Idrott i Göteborg,

- Vi är stolta över att presentera ännu ett värdefullt verktyg för kvalitetssäkring av våra ridskolor och en möjlighet att sprida kunskap om hästanläggningar till fler, som till exempel till landets kommuner, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och anläggningssektion, som tillsammans med en referensgrupp (nedan) står bakom guiden.

Bild1

En inventering av Sveriges ridskolor och ridklubbar (2011) visade att anläggningar som byggdes på 1970- och 80-talet är slitna. Under närmaste åren behöver många byggas om eller ersättas med nybyggen.
- Vi upplever ett ökat behov av rådgivning kring de här frågorna eftersom det kan vara svårt att hitta den samlade kunskapen hos en och samma byggherre, säger Markku Söderberg.

För att ge väl underbyggda råd har Ridsportförbundet genom referensgruppen samlat bred expertis inom hästhållning, arkitektur, djurskydd, hästhälsa, arbetsmiljö, ridskola, tävling etc. 

Guiden, som är enbart digital, vänder sig både till den som vill ha kortfattad kunskap i ämnet, planerar ett mindre stall eller ridhus eller en helt ny hästanläggning för ridskola, träning eller tävling.
Läsaren kan enkelt klicka runt bland kapitel om till exempel byggprocessens delar, bestämmelser och juridik, planlösningar, inhysningstyper och hur man bygger för en enklare och mer hållbar och ekonomisk stallvardag.

Ritningar, fallstudier mm fungerar som goda exempel men är inga universallösningar.

Utgångspunkten i guiden är hästens naturliga behov och viktten att planera för anläggningar med hög tillgänglighet för alla. Den som vill gå på djupet kan enkelt klicka sig vidare till fakta och artiklar.

Hästanläggningar – en guide är ytterligare ett steg i Ridsportförbundets system för egenkontroll av anläggningar, där en omfattande besöksverksamhet och checklistan ”Hästhållning med kvalitet” utgör en gedigen grund.

Guiden är ett levande dokument som kommer att uppdateras efter hand och i takt med teknik och ny forskning.

I våras gav Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och anläggningssektion även ut en guide om ridbaneunderlag enligt samma princip, vilken senare översattes till engelska av det internationella ridsportförbundet.

Till Ridunderlag - en guide

Svenska Ridsportförbundets referensgrupp för djurskydd och hästanläggningar
Niklas Adolfsson, agronom Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör och ledamot i förbundsstyrelsen, Anita Jonsson, ridskolechef, Anna Lundberg, forskare och lektor i etologi vid SLU, Marcus Lundholm, tjänsteman med ansvar för hästhållningsfrågor på Svenska Ridsportförbundet, Cecilia Lönnell, veterinär och journalist. Mats Molén, arkitekt, SAR/MSA Märta North, veterinär, Jordbruksverket. Anna Reilly, ridskolerådgivare Svenska Ridsportförbundet, Markku Söderberg, ridskolechef och ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och anläggningssektion, Michael Ventorp, agronom med kompetens i byggnadsfunktion, Sofie Viksten, doktorand, SLU och Miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets system för kvalitetssäkring av ridskolor.

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Samarbetspartner

Annons