Att rykta din häst varje dag ökar välbefinnandet för hästen.

Den dagliga rykten


Hästen ska ryktas för att hållas ren, helst två gånger per dag och alltid före ridning. När hästen ryktas upptäcker du lätt om hästen fått ett sår eller annan skada, rykten är kort och gott ett bra tillfälle att göra den dagliga visiteringen av hästen. Om hästen står inne i stallet och är torr så ge den gärna en extra rykt.

Om du inte tar bort torkad svett och annan smuts som hästen har fått under ridningen, kan det uppstå skavsår där träns och sadel sitter. Det smuts, damm och torkad svett som samlas i hårremmen kallas stöv. En häst som inte ryktas tillräckligt mycket varje dag har ett mörkgrått stöv som du slår ut från ryktskrapan. En ren häst har ett ljust stöv. Förutom att hästen blir ren så bidrar rykten till ökad blodcirkulation och massagen med ryktborsten gör att fettkörtlarna i huden fungerar bättre. Det är fettkörtlarna som gör hästens hud mjuk och smidig, dessutom blir hårremmen glansig. Rykten skapar även en social kontakt mellan häst och människa.

Hur ska hästens ryktas?
Lägg gärna mycket tid på att rykta hästen. Man brukar rekommendera minst en halvtimme om dagen. Du börjar med att borsta ren hästen från smuts och damm med en rotviska, som är en ganska hård borste. Börja med halsen och fortsätt bakåt. Borsta alltid i hårremmens riktning. Sen är det dags för ryktborsten och ryktskrapan. Håll borsten i den hand som är närmast hästens huvud, alltså borsten i vänster hand på vänster sida, höger hand på höger sida. Vid rykt ska rykttagen vara lugna och långa, dra av stöven från borsten med skrapan. Du börjar rykten på mansidan genom att borsta över manen till andra sidan. Då kommer du åt halsen under manen, som annars lätt blir bortglömd. Använd en mjuk borste till huvudet. Tips! När du har ryktat klart, torkar du av hästen med en handduk så att det sista dammet på hästen försvinner.

Det finns ett ordspråk som säger ”En sittande hästskötare blir snart en liggande hästskötare”. Det betyder att du vid skötsel av hästens ben, ska stå med raka ben eller sitta på huk. Du ska aldrig stå på knä. Du ska dessutom ha koll på hästen så att du snabbt kan förflytta dig om du skulle behöva det.

Kom ihåg att torka ur hästens ögonvrår och näsborrar. Använd en fuktig svamp och torka försiktigt. Torka även bort eventuella svettrester efter nackstycket. Med en annan svamp torkar du tarmkronan (hästens ändtarmsöppning under svansen). 

Ange alt-text här.
Tvättning av häst

Om det finns möjlighet kan det vara bra att tvätta hästen för att få den ren eller skölja bort svett, men undvik att blöta hästen om det är kallt ute. Men tvätt kan inte ersätta den dagliga rykten. Det kan inte pälsglans heller göra. 

När du sköter om hästens bakdel eller svans, ska du stå vid sidan och nära hästen, där får en hästspark minst kraft. Om hästen är osäker, ställ en bal mellan dig och hästen eller ha om möjligt en vägg emellan.


Senast uppdaterad: 2009-11-05

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons