Havre och korn räknas till kraftfoder.

Kraftfoder


Kraftfoder är olika typer av foder som ges i de fall då grovfodret inte kan täcka hästens näringsbehov. Hästar som inte utför något hårdare arbete behöver oftast inget kraftfoder, utan klarar sig på ett bra grovfoder.

För att inte hästen ska få problem med mage och tarm, bör den inte utfodras med mer än 0,4 kg kraftfoder per 100 kg kroppsvikt vid varje utfodringstillfälle. Det betyder att en häst som väger 500 kg får äta max 0,4 kg *5 = 2 kg kraftfoder vid ett och samma tillfälle. En för stor mängd kraftfoder per dygn kan leda till att hästen blir stallmodig (pigg), okoncentrerad och därmed mer svårutbildad.

Exempel på olika kraftfoder är olika sorters spannmål som havre och korn. Till kraftfoder räknas också kli, betfor, soja, linfrö och olja. Pellets och müsliblandningar är en blandning av olika kraftfoder.

Havre kan utfodras hel, klippt eller krossad. Hel havre innehåller mest näring och passar de flesta hästar. Om hästen inte tuggar sitt kraftfoder ordentligt, bör den inte fodras med hel havre. Mycket av havren går då bara rakt igenom tarmarna som hela kärnor och följer med hästens gödsel ut. Gamla hästar och unghästar som håller på att fälla sina mjölktänder kan ha svårt att tugga hel havre. När det gäller korn så är dess kärna ofta mycket hård och därför behöver korn alltid krossas. Krossning av havre och korn gör dock att hållbarheten förkortas. Istället för att krossa spannmålen kan den stöpas. Det betyder att kokhett vatten slås över spannmålen, som får svalna innan utfodring. All spannmål innehåller ganska mycket fosfor.

Kli är en produkt som blir över när spannmål mals till mjöl. Vanligast är vetekli eller kliblandning. Kli innehåller en del protein och ganska mycket fosfor. Om foderstaten redan innehåller spannmål i större mängder behöver du inte ge vetekli.

Betfor är en energirik restprodukt från produktionen av vanligt socker från sockerbetor. Efter att sockerbetan strimlats och kokats ur blir själva betfibern kvar. Den blandas med melass (som är en tjock sirap som också blir över vid tillverkning av socker) och alltihop torkas sedan och säljs som betfor. Betfor sväller mycket och fort när det kommer i kontakt med vätska. Därför måste betfor alltid blötläggas före utfodring. Torr betfor sväller i hästens foderstrupe och kan orsaka foderstrupsförstoppning. Det är mycket allvarligt och kan leda till att hästen dör. Uppblött betfor är ett foder som är gynnsamt för hästens mage och tarmsystem.

Soja kommer från sojabönan, som odlas utomlands. När oljan pressats ur sojabönorna blir det en mycket proteinrik rest kvar. Soja bör endast användas i små mängder och om grovfodret är proteinfattigt.

Andra foder som fungerar som proteintillskott är linfrökaka/linfröpellets eller rapskaka/rapsexpeller. Du kan utfodra hästen med en mindre mängd linfrö som först kokats i vatten. Uppkokt linfrö blir en slemmig gröt som kan blandas med kli eller uppblött betfor. Linfrö anses bra för hästens mage och gör hårremmen blank.

Lucern är ett grovfoder som också innehåller protein. Det går bra att använda lucern för att komplettera foderstaten om grovfodret är proteinfattigt.

Vanlig matolja kan också användas som foder till hästar som är magra eller om grovfodret innehåller mycket protein och för lite energi. Vilken olja som används spelar inte så stor roll, så länge den är av samma kvalitet som den olja vi människor äter.


Senast uppdaterad: 2009-02-10

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons