Utveckla er verksamhet

En inkluderande verksamhet kan också innebära att ni måste fundera över om det finns målgrupper som skulle vara intresserade över andra former av verksamhet, t.ex. spontanridning, introduktionskurser, fadderverksamhet, hästkunskapskurser eller att rida varannan vecka.

Introduktionskurs

Eftersom stallet också är en fritidsgård dit man kan åka för att bara vara, pyssla med hästarna eller fixa i stallet även de dagar medlemmarna inte har ridlektion, är det viktigt att lära känna någon i stallet för att kunna känna sig trygg och som en del av gemenskapen kring hästen. Därför kanske inte ett enstaka prova-på tillfälle leder till att man vågar börja på ridskolan. En lite längre introduktionskurs kan vara ett sätt att lära känna sporten, hästarna och övriga medlemmar.

Österlens Ridklubb har genomfört projektet Hästkraft utan gränser i Österlen. Projektet syftade till att välkomna nyanlända barn och ungdomar, i första hand tjejer, till klubbens verksamhet. Målet var att ge en introduktion till och skapa engagemang för denna underbara sport och livsstil och samtidigt ge de nyanlända och asylsökande tjejerna en tillhörighet i ridklubben genom att möta redan aktiva ungdomar i föreningen. Läs mer....

Viarps Kör- och Ridklubb
Det är inte första gången som Viarps kör- och ridklubb engagerar sig i integrationsarbete, redan 2013, hade de ett samarbete med Individuell Människohjälp (IM) där nyanlända tjejer fick pröva ridning under ett antal veckor tillsammans med medlemmar i ungdomssektionen. Mötet mellan tjejerna gav nya erfarenheter och lärdomar och mycket glädje och gemenskap. Nu har Viarp, med stöd från Skåneidrotten, startat upp ytterligare ett projekt i samarbete med Landskrona Stad där ensamkommande killar från ett boende kommer och rider under 10 veckor för att pröva på, umgås med både hästar och häsintresserade ungdomar. Ytterligare ett projekt är på gång med fokus på barn i familj och att främja föräldramedverkan i samarbete med Cityidrotten. - Det känns viktigt att kunna öppna upp ridskolan för fler och introducera dem till hästsporten, säger Susanne Johannesson som är ridskolechef på Viarps kör- och ridklubb. Idag är det fyra killar som kommer tillsammans med en som arbetar på boendet som också prövar att rida. Ungdomssektionen finns på plats för att visa hur de kan göra iordning hästarna. Eftersom det är sjätte gången märker jag att killarna redan fått lite koll på hur hästen ska förberedas med borstning och var de hittar utrustningen till hästarna. Lite svårt att komma ihåg exakt hur all utrustning ska sitta, men ser att någon lägger två fingrar mellan nosgrimman och två av killarna fångar in mig och undrar om inte Plutos bett sitter lite väl hårt och jag håller med. Vi ber en i Ungdomssektionen titta och mycket riktigt så satt det lite väl tajt. Fabian blir borstad innan sadling. När alla träns, sadlar och benskydd sitter på plats leds hästarna ut i ridhuset. Idag rider de ridbanans vägar, snett igenom, rakt över ridbanan och övar på att styra med blick och vikt samt att göra halt. Det blir även slalom. Erica Andersson som håller i lektionen arbetar som ridlärare på ridskolan och instruerar alla till att korta tyglarna för att komma fram i trav. Traven går alldeles utmärkt! Medlemmar från Ungdomssektionen finns med under hela ridpasset som stöd. Här används blicken för att styra så att vikten hamnar rätt, gick mycket bra för alla. När lektionen är klar sitter alla av och leder tillbaka hästarna till stallet. Utrustningen ska av och in i sadelkammaren, hästarna borstas och hovarna kratsas. När hästarna är ompysslade blir det teori. På schemat är det repetition av regler i stallet, vad utrustningen heter, vad borstarna heter och används till samt vad hästarna äter. Några provsmakar havre och betfor. De repeterar även vad rummen heter – sadelkammare och foderkammare. Vi konstaterar att kammare är ett gammalt ord för litet rum. Sedan avslutar vi i klubbrummet med fika. Erica och ungdomssektionen ska besöka killarna boendet och är nyfikna på vad de kommer att hitta på när de kommer, men killarna avslöjar inget.

Hässleholms Ridklubb har varit med i projektet HUR KUL- som helst som är ett samarbetsprojekt med Länsförsäkringar Göinge- Kristianstad, Agria samt åtta ridklubbar från denna del av Skåne. Projektet syftar till att lyfta fram kvinnligt utvecklande ledarskap och hållbarhetsperspektivet inom ridsporten. Då social hållbarhet diskuterades ledde det bl.a. fram till integrationsprojektet HURIS som startades upp 2016. HURIS är också ett samarbete med Hässleholms kommun där ett tiotal ensamkommande ungdomar kommer till stallet en gång i veckan under några veckor för att prova ridning. Läs mer....

Fadderverksamhet

Om föreningen vill öppna upp sin verksamhet för t.ex. nyanlända barn, ungdomar eller vuxna genom t.ex. en introduktionskurs bör man fundera på hur deltagarna lär känna medlemmarna i föreningen. Ett sätt är ett ha mentorer eller faddrar som finns med och visar i stallet och hjälper till att leda hästarna.

Viarps Kör- och Ridklubb har startat upp ytterligare ett integrationsprojekt med fokus på nyanlända barn och unga och deras föräldrar tillsammans med Cityidrotten i Landskrona och med ekonomiskt stöd genom Skåneidrotten. Alla barnen har en fadder från ridskolan som hjälper dem i stallet och under ridningen. Läs mer...

Ringsjöortens Lantliga Ryttarförening ville introducera ridningen till nya målgrupper och särskilt välkomna nyanlända barn och ungdomar till sin verksamhet. Detta eftersom idrotten är en viktig del av livet för många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Det ger idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. Barn och unga verkar må bra av idrotten och därmed spelar idrotten en viktig roll som samhällsnytta. Det är också ett sätt att bygga sociala nätverk och en möjlighet att finnas med i en social gemenskap.  Syftet var att nå nya målgrupper och att de ska få bekanta sig med ridsporten och föreningen och kanske vill de sedan fortsätta rida i den ordinarie verksamhet. Läs mer....

 

Ridning som spontanidrott!

Ridning kan man prova kostnadsfritt hos Malmö Civila Ryttarförening. Aktiviteten vänder sig till alla som inte redan är inskrivna i en grupp på MCR, även till de som inte ridit. Satsningen ingår i Malmö Stads satsning Spontan i stan.
Läs mer

 

Hästkunskap och ridning

Det är inte alltid det är möjligt att få till ytterligare en grupp som får plats i ridhuset under vintern. Då kan man starta med hästkunskap och stallpyssel som är en viktig del för att kunna rida och ta hand om hästen. Lund Civila Ryttarförening är en av föreningarna som hade hästkunskap på schemat.


Läs mer


Senast uppdaterad: 2018-09-13

Sponsorer

Annons