FOTO: iStock

8 mars - RESPEKT!

2019-03-08

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Ridsporten bjuder in till en jämlik idrott. Alla kan tävla mot varandra på lika villkor eller rida tillsammans på någon av landets 460 ridskolor.

Men vi har mycket kvar att göra. Bara 10% av våra medlemmar är pojkar. Ridsporten är det idrottsförbund som har högst andel tjejer.

Trots det låga antal män i vår sport finns hästsportens egna Me-Too upprop #Visparkarbakut. Berättelser vittnar om utnyttjande och sexualiserande av flickor och kvinnor inom ridsporten.

Vi har mycket att arbeta vidare med!

Värdegrundsarbetet får aldrig stanna av och utnyttjande av maktposition måste få ett slut. RESPEKT för häst och människa måste få råda.

Vi har samtidigt mycket att vara stolta över. Ridsporten är en av de få idrotter där kvinnor och män bjuds in att på samma villkor få ta del av såväl träning som tävling.

Men vi behöver öppna upp ännu mer. 10% är en alltför låg siffra. Hur får vi fler pojkar och män till vår sport och hur får vi samtidigt en miljö där upprop som Me too inte behöver finnas??

På Svenska Ridsportförbundets kansli finns funktionen Medlemsombudsmannen. Du kan ringa, 0220-456 00, eller skicka en e-post till medlemsombudsman@ridsport.se om du behöver hjälp, råd eller stöd i en besvärlig situation.

Läs mer här: http://www.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Tryggiridsporten/

Har ni funderingar kring er förenings värdegrundsarbete och vill få hjälp att komma vidare så kontakta oss gärna.

046-52910 distrikt@skaneridsport.se

Sponsorer

Annons