Ridning för personer med funktionsnedsättning

Ni vet väl att ridning är för alla!? Det är inte alls konstigt att just ridning är Sveriges idag största paraidrott eller att de studier som visar på de goda effekterna av ridning för personer med funktionsnedsättning blir allt fler!

Genom alla tider har det funnits ett starkt band mellan hästen och människan varför den fostrats på ett sätt så att den kunnat vara den bästa av arbetskamrater och kommunikationsmedel, men likaså en källa till kärlek och gemenskap.

Egenskaper som gör hästen och ridning till en optimal form av rörelsestimulering och rörelseglädje är att då hästen rör sig under oss stimuleras vår hjärna på samma sätt som när vi använder våra egna ben och fötter till att gå. Men förutom diverse fysiologiska fördelar då många muskelgrupper aktiveras och ger positiv påverkan på hållning, koordination, rörlighet och balans sägs även sinnena stimuleras via densocialasamvaron med hästen som individ ochde natur- och miljöupplevelser som följer med, liksom att rums- och lägesuppfattning, värmekänningsamt stimuliav syn-, smak- och luktsinnena ökar!

Det bästa är att det finns många olika hjälpmedel som gör att många oavsett ålder, kön och typ av funktionsnedsättning kan rida! Och som aktivitet har ridningen i sig inte heller några gränser. Det kan innebära allt i från hästunderstödd terapi, ett meningsfullt fritidsintresse eller att tävla inom parasport!

Svenska ridsportförbunder skriver mer om parasport och bevakar tävlingar och lyfter resultat och framgångar. Läs mer här-->

Vi tycker att det är en självklarhet att alla ska få möjlighet att börja rida, så därför vill vi på Västmanlands Ridsportförbund och SISU Idrottsutbildarna Västmanland via denna sida förmedla kontakt till och information om var du vänder dig om du är intresserad av att starta ett hästigare liv. Likaså är du alltid välkommen att ta kontakt med oss på uppdragsorganisationerna om du har fler frågor:

Rita Brundin, grenledare FU ritambrundin@hotmail.com

Kansliet, vastmanland@ridsport.se

Sofia Lyckman, SISU Idrottsutbildarna Västmanland, 010-476 48 13,sofia.lyckman@sisu.vstm.rf.se

Varmt välkommen till ridsporten i Västmanland!

Västerås Ryttarsällskap, Handikappsektionen

Arboga Ryttarsällskap

Hallsta Ridklubb

Kungsörs RK

Köpings Ridklubb

Stora Ekeby Ridklubb - klicka på KLARA

Här kan du hitta samtliga föreningar anslutna till Västmanlands Ridsportförbund


Senast uppdaterad: 2018-08-10

Utbildning

IMG_20160917_093059 (1)

Läs mer

Sponsorer

Annons