Säkerhet

viktig i all verksamhet

Hästar är underbara djur som är till stor glädje för många människor, i alla åldrar. Oavsett vad man använder hästen till är rätt hantering mycket viktig, såväl för hästens som för ryttarens säkerhet. Att från början lära sig rätt handhavande av hästen gör samvaron både tryggare och roligare.

När man börjar rida är en godkänd ridhjälm och rejäla skor det viktigaste. Hjälm kan man låna på ridskolan i början och bra skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack.

Låt hästen få vara häst

Hästen har varit människans husdjur i flera tusen år. Ändå har hästen i hög grad kvar de instinkter som var nödvändiga för att kunna överleva som vildhäst. Hästen är fortfarande ett flockdjur som styrs av flyktinstinkten. Hellre fly än illa fäkta - det är hästens motto. Om en häst upptäcker en fara uppmärksammas det genast av resten av flocken. På bråkdelen av en sekund drar en häst som flyr med sig alla de andra. 

Flock- och flyktinstinken hänger ihop och påverkar hästen i alla situationer. Lär dig förutse hur hästen reagerar. Var beredd på vad som kan hända. Behåll ditt eget lugn så smittar det av sig på hästen. Lägg ner mycket tid på grundutbildningen och på att skapa förtroende mellan dig och hästen - det har du igen många gånger om längre fram. Ett bra sätt att komma till rätta med flock- och flyktinstinkter är att släppa ut hästen i hagen ett par timmar varje dag. Där kan den rasta av sig, träna sitt flyktbeteende och få vara häst tillsammans med sina kompisar. Och du får en lugn, harmonisk, rastad häst som gjort sig av med sin överskotts energi.

Lär dig mer om säkerhet

Agria har i samarbete med Svenska Ridsportförbundet, Länsförsäkringsbolagen och LFAB Hälsa tagit fram filmen "Säker med häst". Filmen är sju minuter lång och handlar både om hästens beteende som flock- och flyktdjur samt ger handfasta råd om hur du bör agera mot hästen i olika situationer. Ofta handlar det om att förutse hur hästen ser på faror och att vara uppmärksam, men även att visa tydligt ledarskap.


Senast uppdaterad: 2017-09-28

Sponsorer

Annons