200 personer kom på clinic!

2013-01-06

Ryttare från stora delar av Östergötland kom för att se, höra och lära när Bo Jenå och Ann-Catrin, ”Ankan”, Carlsson engagerats till en gemensam clinic för att belysa vikten av en allsidig utbildning av sporthästen. Läktaren  räckte inte till utan en del av manegen fick tas i anspråk för att publiken skulle få plats.

Bo Jenå, svensk förbundskapten i dressyr, är A-tränare och internationell dressyrdomare. Ann-Catrin Carlsson är A-tränare i hoppning och ansvarig för beridarutbildningen på Flyinge.

 

Med elever på hästar i olika utbildningsstadier visades lämpliga övningar för både dressyrhästar och hopphästar, samtidigt som Ankan, när hopphästarna var inne och Bo, när dressyrhästarna var inne, förklarade syftet med de olika övningarna. De berättade hur olika övningar utvecklar och stärker hästen och hur viktigt det är att både ryttare och häst har roligt för att utvecklas bra – oavsett om man tränar för att tävla eller tränar för att hästen ska hålla länge och vara trevlig att rida ut i skog och mark.

Under ryttare fick vi se hästar, från fem till tio år, med olika talanger och egenskaper. T ex lite tittiga unga hopphästar, där Ankan förklarade varför en lagom tittig häst kan utvecklas till en bra hopphäst och hur vi ska vårda och bevara den känslighet som finns hos våra unga hästar.

Vikten av en genomtänkt och bra uppvärmning innan hästen ska in på tävlingsarenan var en annan av alla de kloka råd som gavs.

Publiken fick också många tips om hur hästen kan ridas till en bra form. ”Hästar är bakhjulsdrivna” var Jenås omskrivning för att belysa hur viktigt det är att ridningen påverkar hästens bakben.

Bo Jenå visade också hur hästen kan utvecklas med hjälp av tömkörning. Till det fick han låna Chaplin, Nina Fox’s 20-årige veteran, som hade lite problem med skånskan (Jenås skämtsamma påpekande) med detsamma när Jenå tog över tömmarna. Chaplin är dock en pigg och alert gentleman som snart gjorde allt han blev ombedd att göra. Från enkla grundläggande övningar till piaff o passage.

Jag tror att jag talar för hela publiken om jag skriver att det var en mycket underhållande kväll. Både trivsam och lärorik.


Anna-Lena Boberg

Sponsorer

Annons