Jaszkowo, Polen 27/7-1/8 Ponny-EM fälttävlan

2004-07-27

EM-brons till svenska laget

Nationstävling: 1) Tyskland 146,8 2) Frankrike 197,5 3) Sverige 206,5 (Terese Svensson/Katitizie, Linda cedermark/Nice n´Curly, Frida Andersson/Lillefot, Evelina Sparv/Celtic Magic) 4) Storbritannien 211,8 5) Italien 216,2 6) Belgien 234,3
Individuellt: 1) Charlotte Offeney, Tyskland, Vilano 45,2 2) Chloe Plaine, Frankrike, Couf de Coustassa 45,5 3) Melina Lamp, Tysland, Desperado AT 47,6 9) Frida Andersén, Sverige, Lillefot 61,6 13) Terese Svensson, Sverige, Katitizie 64,7 20) Evelina Sparv, Sverige, Celtic Magic 80,2 21) Linda Cedermark, Sverige, Nice n´Curly 84,0 29) Emelie Håkansson, Sverige, Fakir 106,5

Kompletta resultat från Equipe.nu

Rapport lördag
Sverige trea efter terrängen
Så var det då äntligen den stora dagen - terrängdagen - nu skulle vi få svar på om ponnyerna var rätt förberedda, och tufft skulle det bli för lördagen var ännu hetare, säkert en bra bit över 30 grader.
Alla hade förberett sig med isvatten, våta handdukar mm. I värmen trivdes också bromsar och getingar utmärkt.
Först ut på banan var Therese och Katitzie, de började bra och gick sedan bara bättre och bättre och en pigg Katitzie sprang i mål felfri, bara 7 sek över optimaltid och Therese var så lycklig i mål.
- Det var jättekul, sa hon när hon pustade ut efteråt.
Lite tyngre gick det för nästa svenska ekipage, Linda och Nice n´Curly. De gjorde en säker felfri runda men den mörke hingsten hade det lite jobbigt med värmen och fick 9,2 tidsfel.
Strax efter var det dags för Emelie och Fakir. Från publikplats såg det både snabbt och säkert ut ända till "katten" som var b-hindret efter ett upphopp, bestående av en klippt häck i form av ett katthuvud där Fakir bröt ut och efter målgång fick reda på att de även haft ett stopp på "balkongen" ett slags kombinerat nerhopp/trakhener som såg mycket respektingivande ut. Synd på en i övrigt jättefin ritt.
Nästa till start var Frida och Lillefot. Lillen klippte hinder efter hinder utan problem och gick i mål på samma tid som Katitzie och laget hade nu tre felfria i mål. Kvar fanns lagets bragdtjej från igår, Evelina och Celtic Magic. De startade bra, gick jättesnabbt och såg ut som säkerheten själv, men så helt plötsligt, vips! Så bröt Celtic Magic ut på "katten", fortsatte blixtsnabbt på alternativet och gjorde resten av banan suveränt, men vad hjälpte det, 20 starff på "katten" och Evelina var förkrossad, medaljchansen förbytt till en plats i mitten, eller?
Nu följde en lång väntan på resltaten medan hästarna och utrustningen togs omhand. Långt om länge kom en individuell resultatlista upp och nöjda tjejer blev glada tjejer.
Frida hade tagit sig upp på en 13 plats från 29, Linda 15 från 21, Therese var 17 från 36 och Evelina hade bara tappat till 18 plats. Nu började spekulationerna - adelaget tagit sig upp på 4 plats, dett så nästan så ut. Så efter en ny lång väntan kom lagresultatet - Sverige låg 3:a! Endast 1,5 straff tillsilvret och med fyra jämna ryttare, dvs en kan missa och vi ligger ändå kvar. Spänningen är olidlig?

Fälttävlan efter terräng, dressyr:
1) Charlotte Offeney, Tyskland, Vilano 40,2 2) Melina Lamp, Tyskland, Desperado A.T. 42,6 3) Chloé Plaine, Frankrike, Couf de Coustassa 45,5 13) Frida Andersén, Sverige, Lillefot 61,6 15) Linda Cedermark, Sverige, Nice'n Curly 64,0 17) Terese Svensson, Sverige, Katitzie 64,7 18) Evelina Sparv, Sverige, Celtic Magic 65,2 31) Emelie Håkansson, Sverige, Fakir 102,5
Nationstävling efter dressyr, terräng: 1) Tyskland 133,8 2) Storbritannien 188,8 3) Sverige 190,3

Rapport fredag
Idag vaknade vi till ännu en solig, molnfri dag och nu var det hett redan på morgonen och mycket av förberedelserna handlade om att få hästar och tjejer att dricka tillräckligt. Dagen höll dock på att ända med förskräckelse. Lillefot blev stucken av en geting (som här är förskräckligt många) och kastade sig mot boxväggen så att krubban gick i flisor och hela boxen flyttade sig men han klarade sig undan med en svullnad mellan frambenen och ett litet sår över ögat och väl på dressyrbanan gjorde Frida och "Lillen" sin bästa dressyr någonsin och belönades med -58,8.
Nu steg spänningen ytterligare... hur skulle Celtic Magic gå och hur skulle hon bedömas??? hon ser ju inte precis ut som en tysk dressyrponny. Så red Evelina och Celtic Magic in på banan och spikade rörelse efter rörelse och poängen trillade in för att sluta på -45,2!!! och en plats på "topp 5" till den svenska klackens stora jubel, att ha två tyskar efter sig är inte så lätt och det ser verkligen ljust ut för Evelina som normalt är som bäst i terräng/hopp. Svenska laget tog nu ett stort hopp upp till 5:e platsen, mycket, mycket nära silvret.... imorgon är en ny dag, som vi ser fram emot med stor tillförsikt.

Rapport torsdag
Åter en dag med strålande väder och dags för visning av terrängbanan på förmiddagen. Banan var välbyggd och uppfattades som lite lättare än förra årets på Irland. Efter lunch var det dags att förflytta sig till dressyrbanan. Extra spännande var att kunna följa dressyrpoängen direkt på en stor display. Tre av tjejerna skulle rida idag. Först ut och dessutom först av alla, då Sverige fått startnummer 1, vara Therese Svensson och Katitzie och vi fick se en läcker men mycket laddad Katitzie som dock höll sig på mattan hela travprogrammet och kasseradein bra poäng med sedan i galoppen blev det lite "för mycket" och poängen dalade till måttliga -61,9. Som andra lagryttare kom Linda L Cedermark och Nice n Curly in och Linda visade upp "Curre" jämnt och fint med bra galopprogram som resulterade i att poängen gick upp till -54,8 och hon stannde på rätt sida om mitten. Sist ut av de svenske var Emelie Håkansson och Fakir som enbart startade individuellt och fick till en kanonritt med en spänstig Fakir i stadig bra form i hela programmet och utan några direkta missar och poängen -49,3 räckte till en 4 plats.
Nu väntar en ny tävlingsdag i morgon där lagets återstående två ryttare ska starta.

Fälttävlan dressyr: 1) Charlotte Offeney, Tyskland, Vilano 40,2 2) Johanna Dörner, Tyskland, Wild West Charly 41,4 3) Melina LampTyskland, Desperado A.T. 42,6 5) Evelina Sparv, Sverige, Celtic Magic 45,2 11) Emelie Håkansson, Sverige, Fakir 49,3 21) Linda Cedermark, Sverige, Nice'n Curly 54,8 29) Frida Andersén, Sverige, Lillefot 58,8 35) Terese Svensson, Sverige, Katitzie 61,9
Nationstävling efter dressyren: 1) Tyskland 124,2 2) Storbritannien 151,6 3) Irland 154,6 5) Sverige 158,8


Rapport onsdag
Så var vi äntligen på väg, fem förväntansfulla tjejer med sina fälttävlansponnyer. Från Norrland åkte Frida Andersén och Lillefot, och från Ystad hade resten av gänget; Linda L Cedermark/Nice n' Curly, Emelie Håkansson/Fakir, Theres Svensson/Katitzie, Evelina Sparv/Celtic Magic, samlats för samåkning i Cedermarks lastbil.
Alla hade en bra båtresa över stilla hav följt av lång färd på polska vägar. Asfalterad kostig fick en ny innebörd och trafikregler... vad är det? Språket saknade, liksom vägarna, likheter medan andra europeiska språk.
På Lillefots färdplan vid första rast strax söder om Gdansk hamnade "Wyjazd" vilket vi några mil senare förstod betydde "utfart" och fick snabbt ändras till Pruszcz Gdanski.
Väl framme är allt bra med luftiga stallar och alla banor ser fina ut. I dag, onsdag har hästarna trimmat dressyr för Sissi, blivit besiktade och alla såg fina ut, enda missödet var att "Curre" bet Linda i benet i stället för bromsen. Sedan var det invigning, fälttävlans tjejerna i sina fina gul-blå kläder från "Gina Tricot" och allt var pampigt som sig bör, och precis när det var dax för svenska nationalsången strejkade ljudanläggningen, men vad spelade det för roll. Den stora svenska hejaklacken sjöng "Du gamla du fria" för full hals och drog ner kvällens största applåd. I morgon börjar allvaret, då går lagets två första ryttare ut på dressyren


Var: Centrum Hipiki Jaszkowo i Polen. Jaszkowo är en mindre by drygt 3,5 mil söder om Poznañ.
När: 27 juli - 1 augusti 2004
Fjolårssegrare:
2003 segrade Julie Delaporte, Schweiz, i den individuella banhoppningsfinalen. Bästa svensk blev Angelica Augustsson på en 21 plats. Det svenska laget slutade på en åttonde plats. Segrade där gjorde Storbritannien.
I dressyr segrade Katharina Winkelhues, Tyskland. Bästa svenska blev Emilie Nyreröd på sjunde plats följt av Stephanie Douglas-Anderberg på en niondeplats. Laget slutade på en hedrande fjärdeplats.
Lotta Fredriksson med Jolly Roger blev bästa svenska ekipage i fälttävlan med en 15 plats. Det svenska laget bröt i terrängen i nationstävlingen.

Övrigt: Centrum Hipiki grundades 1995 av Antoni Chlapowski, uteximerad av den svenska instruktörsutbildningen på Strömsholm och under flera år medlem i det svenska landslaget. Det är första gången i Östeuropa som tre separata mästerskap kommer att hållas på samma plats vid samma tillfälle.
Officiell hemsida: www.centrumhipiki.com


Senast uppdaterad: 2009-09-28

Samarbetspartner

Annons