FOTO: Västmanlands Ridsportförbundet

Utbilda dig till ridledare - sök nu

Drömmer du om att arbeta med människor och hästar? Att utbilda sig till Ridledare är en väg till att kunna arbeta på en ridskola för att då leda elever i både teori- och enstaka ridlektioner. Att gå Ridledarkursen ger en bra grund för att senare söka vidare till Ridlärarutbildningen eller som förberedelse för ett framtida yrkesprov. Dags att söka nu. Förkunskapskraven är i år ändrade.

Utbildningen är distriktsarrangerad och förlagd över 5 + 14 kursdagar vid två olika kurstillfällen med max 14 v mellan där del 2 är förlagd på sommaren. Observera att förkunskapskraven är ändrade mot tidigare år.

Ridledarkurs3Ridledarutbildning på Strömsholm.

Kraven för att få gå Ridledarutbildningen är att du under året fyller minst 18 år och har gått basutbildningen. Har du genonfört ungdomsledarutbildningen är det meriterande. Kontakta ditt distrikt för infomation om basutbildningen.

Innan kursens start ska du ha genomgått ett godkänt ridprov där hoppning ingår. Ridprovet är en bedömning av sökandes färdigheter till häst dvs sits, känsla och förmåga att ”ta tillvara” hästen. Hoppning ingår i ridprovet. 

Du ska vara medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Sökande från Ridskoleförening har förtur.

I Ridledarutbildningen ingår Dressyr, Hoppning, Instruktörskunskap med Ridlära, Instruktörstjänst samt Häst och Stallvård.

Tonvikten är lagd på instruktörstjänst/-kunskap dvs lektioner och lektionsföring, grundläggande pedagogik och lektionsplanering. Under kursen kommer du att rida flera pass per dag vilket innebär att du har stora möjlighet att förkovra din ridning i det system som du utbildas i.

Ridledarkurs2

Inför Ridledarutbildningen bör du vara i god kondition och igång med din ridning, både dressyr och hoppning. Du ska ha med häst till kursdel 2. På kursdel 1 rider du på häst som tillhandahålls av arrangören.

Den häst du tar med till kursen bör vara van att ridas i grupp och kunna vara med på dressyr, hoppning och uteritter. Under kursens gång byter eleverna hästar vid ett par tillfällen.

Du som vill gå Ridledarutbildningen ska kontakta ditt distrikt. Vissa distriktsförbund samarbetar kring utbildningen så om det egna distriktet inte arrangerar kurs hjälper de dig att få kontakt med annat distrikt.

Vill du veta mer? Ta i första hand kontakt med ditt distriktsförbund. Du kan också kontakta Svenska Ridsportförbundets kansli på mail lena.annergard@ridsport.se.


Senast uppdaterad: 2019-02-21

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Samarbetspartner

Annons