Glada miner efter bästa lagresultatet sedan 2002
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Sverige fyra på EM i voltige

2019-07-28

Medaljerna på EM i voltige för seniorer och VM i voltige för juniorer i Ermelo, Nederländerna, är utdelade och mästerskapet över. Svenska laget slutade på en fjärdeplats, och EM-debutanterna Johanna Lindberg och Ella Filippa Velander avslutade sitt mästerskap med bra rundor och fina resultat. Svenska laghästen Dickens Hardsyssel blev Bästa Häst vid årets EM.

Sverige vann en fjärdeplats när Voltige-EM avgjordes i Holland på söndagen. Det är Sveriges bästa mästerskapsresultat sedan VM i Jerez 2002. Johanna Lindberg och Ella Filippa Velander blev tia och trettonde individuellt. Laghästen Dickens Hardsyssel utsågs till bästa häst på EM. En noga planerad satsning inför nästa års VM på hemmaplan på Flyinge har givit resultat.

Sveriges Team Svea har gjort ett starkt mästerskap i Ermelo. Femma av tolv nationer i första rundan, de viktiga obligatoriska övningarna. Sedan upp ett snäpp och förbi stornationen Schweiz i den första küren på fredagen. In i finalen som fyra, med bara Österrike, Tyskland och Frankrike framför sig.
Och så lyckades tjejerna hålla sig lika iskalla inför fullsatta läktare på söndagen.
Fullt fokus. Gediget teamwork. Nerverna på plats. En säker kür på det akrobatiska temat frän Cirque du Soleil.

Danmark nafsade närmast i hälarna, men Sverige kunde hålla undan, tack vare sina högre poäng i den första omgången – och suverän draghjälp från laghästen Dickens Hardsyssel som alltid ligger i poängtopp bland voltigehästarna i världseliten.
Dickens lyssnar till hundra procent på sin linförare Ronja Persson. Han visar oklanderlig trav. Han gör perfekta galoppfattningar från halt. Han galopperar jämnt och bärigt och i balans. Han är i uppförsbacke. Han samlar poäng.
Med högsta hästbedömningen genom hela tävlingen fick det femtonåriga danska varmblodet Dickens också utmärkelsen som Bästa Häst vid årets EM.

DickensVoltige
Svenska laghästen Dickens Hardsyssel fick utmärkelsen Bästa Häst på EM. Hästens insats i voltige är 25 procent av den totala poängen ett lag eller enskild voltigör får.

Sverige slutade fyra i årets EM i voltige. Österrike vann, Tyskland blev tajt därefter tvåa, Frankrike trea. Alla medaljnationerna hade slutpoäng över 8. Sverige blev fyra på 7.949 poäng, Danmark femma på 7.933.
Den svenska fjärdeplatsen är det bästa mästerskapsresultatet sedan Ryttar-VM i Jerez för 17 år sedan.
De svenska tjejerna i Team Svea var stolta femmor vid VM i Caen 2014 och EM i Aachen 2015. I år var de ett snäpp mer vältränade, mer samtrimmade, mer tekniskt skickliga. De nådde ett hack högre.
- Någon hemma undrade om vi var ledsna att det ”bara” blev en fjärdeplats – med de har ingen aning om hur stort det här faktiskt är för oss! säger Natalie Brixland, ett av Team Sveas urstarka ankare.

Resultat

Team Sveas tränare Daniela Fiskbaek är lika glad och stolt.
- Först och främst är jag väldigt nöjd och stolt över våra hästar, säger hon. Vi kom hit med tre hästar. Alla tre har gått igenom tävlingen och presterat på topp hela tiden. Att Dickens dessutom blev bästa häst är bara suveränt.
Daniela Fiskbaek är också glad över resultaten på årets EM, både poängen och placeringarna.
- Det är klart att man ska vara nöjd när man når de mål man har satt upp, säger hon.
- Vi har haft en plan sedan flera år. Vårt mål är att vara på topp nästa år, när vi har VM hemma. Nu har vi visat här att vi är på rätt väg. Det känns jädrigt bra!

Inte bara laget har presterat med rekordvittring i Ermelo.
För första gången sedan 2005 hade Sverige också voltigörer i individuell final i ett mästerskap.
Och inte bara en, utan två blågula finalister.

JohannaL2019
Pernilla Lundblad, Johanna Lindberg och Dusan Barci väntar på resultatet.


Johanna Lindberg höll sin placering hela tävlingen igenom och slutade som tia på årets EM tillsammans med sin Real Easy och linföraren Dusan Barci.
Ella Filippa Velander klättrade en placering för varje finaldag och slutade på trettonde plats på EM i Ermelo med Havhhøjs Bello Nero och Daniela Fiskbaek som linförare.
Båda tjejerna gjorde dessutom debut som individuella i ett seniormästerskap.

Det svenska lyftet är ingen tillfällighet. Det är frukten av flera års mycket målmedvetet och ihärdigt arbete.
Hela det svenska teamet har satsat med sikte på hemma-VM nästa år.
Inför det samlade VM och Junior-EM 2020 på Flyinge har alla lagmedlemmarna i Team Svea skrivit kontrakt om att vara kvar i Sverige, träna och tävla i laget till och med nästa sommar. Sveorna tränar fem dagar i veckan, inklusive gymnastik- och fyspass.
Dessutom får de, liksom hela den svenska voltigetruppen, hjälp med riktade satsningar från landslagsledningen; under hela vintersäsongen i år till exempel en specialsatsning på just grunden, de obligatoriska övningarna.
Grundsatsningen har betytt något.
Det bästa lagresultatet sedan 2002 och de första individuella finalisterna sedan 2005 är en god kick off inför Flyinge 2020.

Resultat

ËllaFilippa2019
Ella Filippa Velander väntar på finalresultatet

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons