John Eccles från Skottland blir teknisk delegat, tyske Kersten Klophaus Chief Steward vid nästa VM/JEM i voltige, på Flyinge 2020.
FOTO: Michael Schanner

Nästa års mästerskap får bra betyg

2019-07-29

En miljö helt präglad av hästens historia. Flair och atmosfär. En organisation och volontärer som alla arbetar mot samma mål. Ett mästerskap som kan bli något extra. FEI:s huvudansvariga för VM och JEM i voltige 2020 har gjort en utvärdering på plats på Flyinge – och är positiva till förutsättningarna.

Med ett voltigemästerskap precis avslutat är det dags att titta fram mot nästa år. Från tisdagen den 28 juli till och med söndagen den 2 augusti 2020 står Sverige som värd för nästa mästerskap i voltige.

Mästerskapet går på Flyinge. Voltigeklubben Svea arrangerar, med Svenska Ridsportförbundet och FEI bakom sig, och med Lunds kommun och Region Skånes eventbolag Event in Skåne som samarbetspartners.
I samband med den internationella voltigetävlingen CVI Flyinge i juni gjorde två av FEI:s högsta ansvariga för nästa års mästerskap en utvärdering av förutsättningarna inför VM och JEM 2020.

Det var två erfarna eminenser som vandrade runt, inspekterade stallar, granskade uppvärmningsvolter och framridningsmöjligheter, beräknade åskådarplatser och publikflöden och gick igenom organisation och planering för de cirka 650 ackrediterade som väntas till Flyinge den sista veckan i juli nästa sommar, i alla funktioner från officials via media till funktionärer och volontärer.
FEI:s chief steward för 2020, tyske Kersten Klophaus, var den ena av herrarna.   
Klophaus har ibland annat varit chefssteward vid tre Ryttar-VM från och med Aachen 2006. Han har haft samma roll vid två EM och ett VM. Han är sedan många år bas över voltigens stewards i Aachen.
Den andre delegaten var skotten John Eccles. Eccles är efterfrågad internationell voltigedomare och tränare bakom ett oändligt antal mästerskapsmedaljer. Han var teknisk delegat vid förra Voltige-EM i österrikiska Ebreichsdorf, och han kommer att vara tävlingarnas TD på Flyinge.

Nu har Eccles och Klophaus sammanställt sina synpunkter.
De positiva tongångarna överväger.
”The Venue” får till att börja med högt betyg.
- Det här är en plats som är helt formad av sin historia med och runt hästar, säger John Eccles. Min känsla är att mästerskapet här kan bli mer än passabelt. Här finns nog förutsättningar att göra någonting utöver det vanliga.
- Platsen är underbar. Här finns gamla traditioner, flair och atmosfär, säger Kersten Klophaus.
Miljön är inte bara vacker och historisk. Den är skapad för hästar, poängterar de båda.

Stallen sticker ut.
Under VM-JEM kommer alla de förväntade cirka 140-150 hästarna att stå uppstallade i permanenta boxar.
Mot bakgrund av rekordhettan över årets EM/JVM i Holland är det en viktig faktor.   
Tältstallen i Ermelo är svårt heta. Tältstall kan i olika sorters väder innebära strapatser.
- Stallen till 2020 är mycket bra, säger chief steward Kersten Klophaus. Stallen är stora, de är luftiga. Boxarna är rymliga – och det är viktigt, eftersom voltigehästar är stora hästar, många uppåt 1.80.
- Det här är boxar där hästar kan trivas, säger John Eccles.

Hästarnas bästa står i centrum, poängterar FEI:s utsända.
Stallen är viktiga, men också möjligheterna till framridning och värmning på volter, möjligheten att beta hästarna liksom passagerna mellan stall och uppvärmnings- och tävlingsarenor.
- Det finns områden som måste kontrolleras och hållas avspärrade, enligt FEI:s regler, säger Kersten Klophaus. Publiken måste delvis hållas åtskild från de tävlande. Men det är också viktigt att åskådarna kan komma nära. Det är viktigt för sporten.

Eccles och Klophaus har också granskat organisationen och planerna för bemanning och alla funktioner inför det samlade mästerskapet. Det kommer att krävas minst åtta FEI-stewards på plats, kanske fler, anser de. Den svenska tävlingsorganisationen ansvarar sedan för alla praktiska arbetsområden – uppstallning, boende, banor, sekretariat, resultatrapportering och media, som exempel.
Ett evenemang i den här omfattningen slukar också funktionärer.

- Vi kan se att organisationen är inarbetad och samtränad efter fyra år med en internationell CVI-tävling, säger John Eccles. Det är positivt.
- Vi ser också att det redan finns ett stort nät av volontärer som ser ut att vara väl organiserade, noterar Kersten Klophaus. Hela organisationen och alla funktionärer verkar jobba som en styrka. Alla tycks vilja samma sak, och alla verkar känna sig som delar av ett team.
- Som jag ser det, säger John Eccles, finns det förutsättningar för att det här ska bli ett mästerskap att minnas.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons