Nya rutiner för ponnymätning

2009-10-15

Från och med årsskiftet 2009/2010 införs nya rutiner för ponnymätning i Sverige. Mätningen kommer att ske på bestämda mätplatser och registreringen av mätintygen sker i Tävlingsdatabasen.

 Mätningen ska fortfarande utföras av mätmän utsedda av förbundet.
- Den manuella administrationen med mätintyg är förlegad, och ger inte möjlighet till tillräckligt bra kontroll och uppföljning. Det är dags att ta steget in i modern teknik, säger Tomas Torgersen, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Mätreglementet får en översyn i samband med de nya rutinerna. Ponny ska fortfarande mätas vid 4, 6 och 8 års ålder men begreppet slutmätning kommer att heta sista obligatoriska mätningen i det nya reglementet.

De nya rutinerna innebär att ponnyn kommer till mätmannen istället för som hittills tvärtom. Den som vill ha ponny mätt bokar tid via Tävlingsdatabasen där även betalning sker via klientmedelskontot. På mätplatsen möter mätman och veterinär.

Även i fortsättningen är mätmannen ansvarig för mätningen av ponnyn och att resultatet registreras Veterinärens roll är även i fortsättningen övervakande.
Svenska Ridsportförbundet för långt framskridna diskussioner med ATG-klinikerna som samarbetspartner när det gäller mätplatser.
- ATG-klinikerna är rikstäckande, de har resurserna och lokalerna för att möta det behov vi har av gemensamma mätplatser med de nya rutinerna, säger Tomas Torgersen.

De mätmän som anmält intresse för att arbeta med de nya rutinerna kommer att erbjudas en vidareutbildning innan det nya systemet tas i bruk.
- Det blir inga stora förändringar mot hur mätmännen arbetar idag, men i och med att vi för in mätintygen i den nya tekniken behövs fortsatt utbildning, säger Tomas Torgersen.

Mer detaljerad information om rutinerna kommer i god tid att publiceras här på hemsidan och i Häst&Ryttare.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Samarbetspartner

Annons