Evelina Tovek och Dalila de la Pomme tog hem sjundeplatsen i Spruce Meadows stora Grand Prix.
FOTO: Haide Westring

Evelina Tovek sjua i Rolex Grand Prix

2019-09-08

- En helt enastående insats!
Förbundskapten Henrik Ankarcrona jublade efter Evelina Toveks sjundeplats i Rolex Grand Prix i Spruce Meadows, Calgary, Kanada.
- All heder åt henne, så som hon har presterat här, det är fantastiskt bra, menade han.

Med stoet Dalila de la Pomme slutade Evelina Tovek på totalt tio fel över två tuffa rundor i något som kallats världens svåraste Grand Prix.

Flera av världens bästa ryttare rev bort sig på den svåra banan och Tovek slog såväl världsettan Steve Guerdat som världstvåan och regerande Europamästaren Martin Fuchs.
- Sista linjen i andra rundan var som en riktig jokerlinje, nästintill omöjlig att hoppa. Hon red fantastiskt fram dit, men fick tyvärr båda i den kombinationen, säger Henrik Ankarcrona.

Ingen ryttare lyckades rida felfritt över de båda rundorna. Vann klassen gjorde Beezie Madden, USA, på Darry Lou efter ett tidsfel i runda två. Australiens Rowan Willis kom tvåa efter fyra fel med Blue Movie och Max Kühner, Österrike, på Chardonnay kom trea på fem fel.

Henrik Ankarcrona summerar helgen för svensk del.
- Hela tävlingen här har varit en otrolig upplevelse för oss, hela laget. Vi har blivit väldigt många erfarenheter rikare och ser fram emot att förhoppningsvis få komma hit igen. Det känns som att vi verkligen har på sådana här tävlingsplatser att göra. Vi är nära att göra stordåd, men det är en bit kvar. Vi tittar och lär, men vi är säkra på att vi kommer att kunna vara med och slåss här igen om de högsta placeringarna.

Resultat

LÖRDAG

Angelie von Essen-Luikan Q (2)
Angelie von Essen och Luikan Q i nationshppningen. Foto: Haide Westring

Sverige fyra i nationshoppningen

Det blev en fjärdeplats när Sverige för första gången deltog i den prestigefyllda nationshoppningen i Spruce Meadows, Kanada.

Det svenska laget, bestående av Henrik von Eckermann på Flotte Deern, Stephanie Holmén på Flips Little Sparrow, Evelina Tovek på Dalila de la Pomme och Angelie von Essen på Luikan Q, visade att Sverige verkligen hör hemma på världsarenan.

Efter totalt tolv fel i första omgången var Sverige vidare till andra rundan, där de sex bästa lagen fick starta. På vägen hade topplag som USA, Tyskland och Nederländerna försvunnit. Det var en tuff och lång bana, men de svenska ryttarna visade klass och adderade bara totalt åtta fel efter andra rundan. Det räckte till en fjärdeplats efter segrande Belgien, med Kanada på silverplats och Irland på bronsplats

- Jag tycker att alla hästarna har hoppat bra. Vi är lite där i fyrafelsträsket, men vi kan inte direkt vara missnöjda. Det är smågrejer och vi måste fortsätta att göra samma sak bara så kommer de felfria rundorna att komma, analyserar förbundskapten Henrik Ankarcrona.

RESULTAT
Nations Cup, 160-hoppning i två omgångar:
1) Belgien 4+0 fel
2) Kanada 9+5
3) Irland 8+11
4) Sverige 12+8 (Henrik von Eckermann/Flotte Deern 4+utg, Stephanie Holmén/Flip's Little Sparrow 4+4, Evelina Tovek/Dalila de la Pomme 8+4, Angelie von Essen/Luikan Q 4+0)
5) Mexiko 15+10
6) Frankrike 9+43

Arrangörens hemsida 

ClipMyHorse sänder live

Start- och resultatlistor

FÖRHANDSINFO

Historiskt svenskt lag på plats i Spruce Meadows

För första gången någonsin deltar Sverige med ett hopplag i den prestigefyllda nationstävlingen i Spruce Meadows, Kanada. 
- Det är otroligt coolt att få inbjudan och att komma hit med ett lag, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Ryttarna som på lördag blir historiska som de första svenskarna att rida Spruce Meadows nationshoppning är Henrik von Eckermann på Flotte Deern, som startar först i laget, Stephanie Holmén på Flip's Little Sparrow, Evelina Tovek på Dalila de la Pomme och sist ut Angelie von Essen på Luikan Q. Det är bara von Eckermann som tidigare tävlat individuellt vid den världskända tävlingen. 

team-sweden-spruce-meadowsUnder onsdagen spelades traditionsenligt en fotbollsturnering bland ryttarna. Här är svenska laget efter turneringen, som Belgien vann. Med på bilden är också systrarna Nancy Sothern och Linda Southern-Heathcott, vars familj byggt upp hela Spruce Meadows. Foto: Haide Westring

- Vid sidan av Aachen är det här det största man kan göra, mästerskapen borträknade, menar Ankarcrona.
Tio lag har bjudits in till nationstävlingen som avgörs på lördag. De sex bästa lagen går vidare till andra rundan.
- Vi är först och främst här för laget, det är det vi har siktet inställt på, säger Ankarcrona.
Och Team Sweden har ett riktigt bra utgångsläge.
- Vi lottades att gå ut som sista lag.

Motståndarna lär bjuda på en rejäl match. Världens bästa ryttare är på plats, inte bara för nationshoppningen, utan också för att rida söndagens penningstinna Grand Prix-hoppning, som är en del av Rolex Grand Slam.
Men de svenska ryttarna är vana vid tufft motstånd och är inte på plats bara för att delta.
- Med stor ödmjukhet spänner vi bågen, säger Ankarcrona.

angelie-von-essen-danielAngelie von Essen och Daniel placerade sig på sjunde plats i torsdagens 150-hoppning. Foto: Haide Westring

Historia - Tidigare svenska framgångar i Spruce Meadows
Spruce Meadows är en legendarisk tävlingsplats inom ridsporten. Att vinna här är stort. En som vet hur det känns är Maria Gretzer.
- Jag vann tävlingarnas näst värdefullaste klass med Feliciano. Året var 1999. Jag tror aldrig jag ridit så fort i en omhoppning som då, berättar hon.
- Det blev inte sämre av att Malin Baryard var tvåa med Butterfly Flip. Vi fick massor av medial uppmärksamhet. Två blonda svenska tjejer var ganska exotiskt, säger Maria, som gläds åt att det blir blågul start i nationshoppningen.
- Väldigt roligt att Sverige kommer till start med ett lag.

Rolf-Göran Bengtsson red i Spruce Meadows 1994.
- Jag fick inbjudan med Paradiso och Zeppelin efter VM i Haag där jag var bäste svensk med Paradiso. Det var väldigt spännande och hedrande, säger Rolf-Göran och skrattar åt minnena.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons