Patrik Kittel red på bästa personbästa genom tiderna.
FOTO: Roland Thunholm

Sverige så nära VM-bronset

2018-09-14

Sverige var så nära ett VM-brons i dressyr på torsdagen. 0,172  procent skiljde mellan USA på bronsplatsen och Sverige på fjärdeplats.
Medaljerna fördelades när de fyra sista ryttarna i varje lag red sin Grand Prix.

Patrik Kittel med Well Done de la Roche CMF red in på en fjärdeplats individuellt, men trots att han slog Storbritanniens Charlotte Dujardin hade engelsmännen några procentenheter tillgodo.

Svenska dressyrryttarna satte personbästa och gjorde toppritter.
Patrik Kittel jublade över sin "Welli".
Han satte sitt genom tiderna personbästa oavsett häst.
Sverige slutade fyra och Patrik fyra individuellt.
- Det känns obegripligt bra. Personbästa med så mycket (78,183). Det är den bästa häst jag haft, sa han glädjestrålande.
Förbundskapten Bo Jenå var lika euforisk.
- Jag är så stolt över mina ryttare som utmanar världens främsta. Två ryttare som sätter personbästa under ett VM.  Dessutom är vi OS-kvalade och vet att vi kan utmana de här lagen även i fortsättningen.
För att vara klara för OS i Tokyo, 2020 krävdes en plats bland de sex främsta.

Patrik Kittel försvann från mixed zon för att vara med direkt i Karlavagnen Sverigess Radio P4 via radiosportens Christian Olsson.
Patrik Kittel-Well Done8 180913 RT
När han kommer tillbaka kommer reaktion på 0,172 procents skillnad fram till britterna och bronsmedaljen.
- 0,172 det är så här lite.
Han biter ihop. Ansiktet blir skarpt, men han är så glad över sin häst. Den glädjen tar över.
Hans val av VM-häst diskuterades en del i häst-Sverige. Han också rutinerade Deja att välja på.
- Men Wellie, som Welldone de la Roche, kallas är så fantastisk. Hon bara gick in där på arenan och ville göra rätt. Så nu får hon lite vila och under vintern är det Deja som får göra världscupen.
Han hyllar alla, hela teamet.
- Marie (Johansson) som varit min hästskötare under alla stora mästerskap, Lussan (Louise Nathhorst) som följer varje steg jag rider och hela laget. De är otroliga.
- Det har nog aldrig varit så tuff konkurrens i ett mästerskap som jag har ridit. Alla var här och alla toppryttarna red på topp.
Tyskland briljerade och red hem laget med både Isabell Werth med Bella Rose och Sönke Rothenberger med Cosmo var en bra bit över 80 procent, före hemmalaget USA.
Nu handlar det om Grand Prix Special under fredagen.
Det är bäddat för fler svenska framgångar. Hela svenska laget brukar vara ännu bättre i Specialen. Alla fyra är vidare till Grand Prix Special.

Resutat

Nationstävling Grand Prix: 1) Tyskland 242,950% 2) USA 233,136 3) Storbritannien 229,628 4) Sverige 229,456 5) Nederländerna 223,664 6) Spanien 220,186
Grand Prix individuellt: 1) Isabell Werth, Tyskland, Bella Rose 84,829 2) Laura Graves, USA, Verdades 81,537 3) Sönke Rothenberger, Tyskland, Cosmo 81,444 4) Patrik Kittel, Sverige, Well Done de la Roche 78,199 11) Therese Nilshagen, Sverige, Dante Weltino OLD 76,009 12) Juliette Ramel, Sverige, Buriel K.H. 75,248 19) Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige, Don Auriello 73,106

Therese publikfavorit i Tryon

Therese Nilshagen-Dante Weltino2 180913 RT

 

Sverige är med och slåss om medaljerna. Therese Nilshagen dundrade in en superritt med Dante Weltino OLD i Grand Prix vid VM. Tredje ryttare i svenska laget.

   

- Vilka otroliga tjejer vi har. Therese var helt respektlös och red så bra. Precis som Juliette gjorde igår, sa en mycket glad svensk tränare och ledare Louise ”Lussan” Nathhorst.
- Jag är så stolt.
Publiken på U.S Trust Arena älskade vad de såg. Therese red hem många hjärtan. Genom fin mjuk ridning och en strålande Dante, som var med på nästan allt inne på banan.
Therese Nilshagen-Dante Weltino9 180913 RT

Therese var svettig och lite omtumlade efter ritten.
- Det var så hett därinne på arenan. Jag funderade på vad som skulle hända om jag kollapsade i sista piruetten. Så kändes det. Jag tänkte att nu har jag inte så mycket kvar.

Hon klarade värme, publiktryck och pressen att sätta en av sina bästa ritter just under VM.
Det är starkt gjort.
- Han är så bra Dante jag behöver inte ridas fram i evighet och nöta på grejor. Jag testar hur det känns. Sen får det vara bra.
Då finns det krut kvar för allvaret.
Juliette Ramel1 180913 RTJuliette Ramel hejar fram Therese. Foto: Roland Thunholm
Svenska teamet visade äkta glädje och fick ta emot gratulationer från alla efter Therese ritt.
På väg svensk media fick hon en stor kram av Sönke Rothenberger, Tyskland, som precis tagit ledningen med Cosmo.weg_Tryon2018_Poster

Arrangörens hemsida

Läs mer
banner_vm2

Res med Equi Tours

Boka din resa här
maria-wallberg-svt-media

Biographies

Mediaguide

Annons