Anna Freskgård och Box Qutie under terrängritten på VM.
FOTO: Roland Thunholm

Box Qutie har fått somna in

2018-09-19

Det är med stor sorg Svenska Ridsportförbundet under onsdagen meddelar att den svenska fälttävlanshästen Box Qutie, riden av Anna Freskgård på VM i Tryon, har avlivats under eftermiddagen.
- Jag är förkrossad. Hon har varit mitt allt, man får bara en sådan häst en gång i livet, säger Anna Freskgård.

Det tolvåriga stoet var halt efter målgång vid lördagens terrängritt och en senskada konstaterades vid undersökning på klinik. De första dagarna förbättrades Box Quties tillstånd och planer fanns på att flyga hem henne med de svenska hopphästarna. Men trots bästa möjliga veterinärvård försämrades hennes tillstånd under gårdagen då komplikationer tillstötte i form av cirkulationsrubbningar i det skadade benet.

Som en följd av detta togs beslut av veterinärer, hästägare, ryttare och hästskötare att låta Box Qutie somna in.

- Det såg väldigt bra ut de första dagarna, men sedan kom denna komplikation med omfattande blodproppar i benet. Det är naturligtvis jättetråkigt, men någonstans behöver man dra gränsen för vad man utsätter hästen för. Man fick göra det som var bäst för hästen i det här läget, och det var tyvärr att ta bort henne, säger landslagsveterinär Lisa Lidbeck.

Box Qutie har tävlat internationellt sedan 2013 och har gjort 33 internationella starter fram till VM. I april i år vann ekipaget en CIC3* i Strzegom, Polen. Tillsammans med Anna Freskgård startade stoet individuellt vid EM i Strzegom, Polen, förra året.

Våra tankar går till Anna, hästägare och teamet runt hästen.

Official statement

weg_Tryon2018_Poster

Arrangörens hemsida

Läs mer
banner_vm2

Res med Equi Tours

Boka din resa här
maria-wallberg-svt-media

Biographies

Mediaguide

Annons