FOTO: MIKAEL SJÖBERG

Premiär i Folksam Elitallsvenska

2018-03-23

Folksam Elitallsvenska har premiär i helgen. Serien fyller 40 år i år. Den har betytt oerhört mycket för svensk hoppsports utveckling.

- Det är så viktigt att få börja rida i lag tidigt. Både för klubbkänslan, lagandan och för att lära sig rida med press från ett lag, säger Royne Zetterman, som var med och red premiäråret 1978.
Då red Royne för Kungsbacka. I år är klubben Skyrup Country Club.

Tillsammans med Sölvesborgs Ridklubb blev Royne svensk mästare i laghoppning inte mindre än fyra gånger.
Han har ridit både VM och EM för Sverige och fått känna på pressen att rida i lag i stora sammanhang.
-  Det var en bra skolning jag fick genom allsvenskan. Det var första steget, menar han.

Skyrups lag2 170712 RTSilverlaget från Skyrup med lagledare Royne Zetterman tv. Foto: Roland Thunholm

I år får han kriga för att ta en plats i sitt lag. I första hand vill han och klubben släppa fram de unga ryttarna.
- Klart att vi siktar på final i år igen. Silver ifjol. Men vi får väl se om jag kan slå mig in i laget. Det viktiga är att våra unga ryttare får chansen, säger han.

Clareberg för webbSå såg det ut efter finalen 1978. Clarebergs vinnande lag.Fr v Lasse Parmler, Jana Odervall, Christer Reimertz och Britt Hagström. Foto: Arkivbild Tidningen Ridsport

Det är en pigg 40-åring som utvecklats till en stabil serie, Folksam Elitallsvenska. I år finns en rad gobitar för ryttarna. Final i Falsterbo och championatspoäng för ritterna i serien. Det ska stimulera. Dessutom ökar prispengarna i finalen. Ett koncept som stavas succé!

Premiäråret 1978 var det färgstarkt och fullsatt på läktarna. Hejaklackarna var många och serien försökte slå sig in på tidningarnas sportsidor. Klubbarna jobbade stenhårt för att synas. Tidningen Ridsport skrev bland annat ”Ridsportallsvenskan en seger för klubbandan”.

Nyheter för i år är att det sjunde laget i alla serier får möjlighet att återkvala direkt till Folksam Elitallsvenska 2019 genom att delta i tredje och fjärde omgången av Ridsportallsvenskan division I i sommar.

Nytt för i år är också fördubblade finalpremier. SM-vinnarlaget får hela 200 000 kronor mot 100 000 kronor förra året. I semifinalen är prispotten höjd med 30 procent och redan 2017 höjdes premierna i grundomgångarna med 50 procent.

I helgens premiär i Umeå kommer sex lag från norra gruppen till start. Det är:

  • Nansta Sportryttare (Forsa)
  • Gävle Ryttarsällskap
  • Borlänge Ryttarsällskap
  • Piteå Ridklubb
  • Föreningen Bollnäs Sportryttare
  • Näsets Ryttarsällskap (Sundsvall)

Onlineresultat Umeå

Åbys vinnande lag webb

Folksam Elitallsvenska i media

Läs mer

Annons