Värnamobygdens lag på väg mot final i Folksam Elitallsvenska.
FOTO: Fredrik Jonsving

Laget som laddar för final i Folksam Elitallsvenska

2018-06-27

Värnamobygdens Ryttarförening är i final i Folksam Elitallsvenska för tredje året i rad. Laget var tvåa i semifinalen på Strömsholm under Strömsholmsdagarna och förbereder sig inför finalen.

I laget red Johanna Järdemar, Frida Ekström, Josefine Wengelin och Sandra Carlsson.

 Det ska bli så roligt att få komma till Falsterbo och få rida finalen av Folksam Elitallsvenska. Det här betyder så mycket för alla klubbarna runt om i landet, säger Björn, engagerad lagledare för Värnamobygdens Ryttarförening. 

– Vi har försökt att se till att vi har många lagryttare med ifrån början. Ett system där vi har haft gemensamma träffar och träningar i den mån vi har kunnat är en del i att vi har tagit oss till final i år igen. Det känns bra inför Falsterbo, vi har ett grönt lag och det finns de som är mer meriterade i andra lag som kommer att rida i Falsterbo. Men det är ett lag som ska kunna hävda sig på plats. Målsättningen för laget är att göra bra rundor och se hur långt det räcker, säger Björn Carlsson.

Att rida är lag är något som engagerar hela klubben i Värnamo.
– Det här med att rida i lag är viktigt för de som är på väg uppåt som en bra förberedelse på hemmaplan inför framtida nationshoppningar. Det är också en kul grej för att få klubbkänsla. Stora delar av Värnamobygdens Ryttarförening åker ner med en buss och hejar. Det är roligt för klubben, vi hade även ett ponnylag med på Strömsholm nu senast och det ökar gemenskapen i klubben på alla plan, fortsätter Björn.

Till sin hjälp att skapa laganda och en annan drivkraft i Värnamobygdens Ryttarförening har Björn Wiktoria Rydin. 
– Wiktoria är otrolig på att skapa den där stämningen som behövs i ett lag, menar Björn.
– Jag är mycket för att skapa en positiv anda; jag tänker inte vad kan gå fel utan vad kan gå rätt, nu kör vi! Jag är den som peppar laget och ser till att finnas tillhands med småsaker. Jag brukar även ha koll på regler och information i laget, berättar Wiktoria engagerat.

Förväntningarna inför finalen byggs upp.
– Det ska bli så roligt med finalen, vi är så taggade! Vi är ett sammansvetsat gäng och allt kan hända så vi hoppas att det går vägen. Vi är ingen jättestor klubb, så det är väldigt roligt. Vi lär oss för varje år vi är med, framförallt har vi jobbat ännu bättre tillsammans inför i år. Det hjälper med sammanhållning och struktur, även om det såklart inte är allt i framgången. Inför finalen försöker vi peppa varandra och hålla kontakten, alla har sin individuella plan och följer den, säger Wiktoria Rydin.

Värnamobygdens_lag_webb

Värnamobygdens Ryttarförening under prisutdelningen i semifinalen här med sina lagledare Björn Carlsson och Wiktoria Rydin. Foto: Svenska Ridsportförbundet


Till final i Folksam Elitallsvenska kommer följande lag:
Strömsholms Ridsportförening
Värnamobygdens Ryttarförening
Österlens Ridklubb
IM Sportriders, från Kristianstad
Dagstorpsortens Ryttarförening
Nääs Hästsportförening
Åby Ridklubb, fjolårets mästarlag
Billdals Ridklubb

Fjolårets bronsmedaljörer och segrare av semifinalen under 100-års jublierande Strömsholmsdagarna har höga förväntningar inför finalen

 – Det kommer att bli tufft i Falsterbo, men det ska bli roligt, säger Niklas Jonsson, lagryttare hos Strömsholms Ridsportförening.

– Vi har testat att ta guld och brons i Falsterbo, och att ta guld är mycket roligare så det ska vi försöka med igen, avslutar Anders Högberg mycket engagerad lagledare för Strömsholms lag.

Så här rids finalen

Lördag 7 juli 
Varje lag får 20 minuter att träna inne på banan med 6 hinder, varav en tvåkombination och ett överbyggt vattenhinder. Lottning om startordningen sker inför omgång 1. 

Söndag 8 juli 
Omgång 1. 1,35/1,40 hoppning bed. Laghoppning 

Omgången rids enligt bestämmelserna för den högre höjden, men med lägre hinderhöjd för ett ekipage. 

Omgång 2. 1,35/1,45 hoppning. Ny bana. Alla lag från omgång 1 går till omgång 2. Omvänd startordning efter resultatet i omgång 1. Laguppställning får ändras inför andra omgången, även startordningen kan ändras.  

Har två eller flera lag efter finalen lika minsta antal felpoäng sker omhoppning/ar om medaljerna. Omhoppning om guldmedaljen sker sist. I en eventuell omhoppning rider en valfri ryttare per lag på den högre höjden. Lag med lika antal fel efter båda omgångarna som inte deltagit i omhoppning skiljs åt genom tiderna i andra omgången. Den sammanlagda tiden för de tre bästa ryttarna i laget räknas ihop

Så gick det sist:
2017 vann Åby Ridklubb

Fullständiga regler
Lag-SM i hoppning, vinnare genom tiderna
Start och resultatlistor hos arrangören

Folksam
Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och Elitallsvenskan.

Åbys vinnande lag webb

Folksam Elitallsvenska i media

Läs mer

Annons