Förra årets segrare i Folksam Elitallsvenska, lag-SM i hoppning, Åby Ridklubb.
FOTO: ROLAND THUNHOLM

Dags för final i Folksam Elitallsvenska

2018-07-05

Det är snart dags för de åtta lag som kvalificerat sig vidare från semifinalen att göra upp om vem som ska bli svensk mästare i laghoppning i Folksam Elitallsvenska under Falsterbo Horse Show den 7 och 8 juli 2018.

Att rida i lag är något som engagerar hela klubben i Värnamobygdens Ryttarförening.
– Det här med att rida i lag är viktigt för de som är på väg uppåt som en bra förberedelse på hemmaplan inför framtida nationshoppningar. Det är också en kul grej för att få klubbkänsla. Stora delar av Värnamobygdens Ryttarförening åker ner med en buss och hejar. Det är roligt för klubben, vi hade även ett ponnylag med på Strömsholm nu senast och det ökar gemenskapen i klubben på alla plan, säger Björn Carlsson, lagledare för Värnamobygdens elitlag.

Fjolårets bronsmedaljörer och segrare av semifinalen som reds under 100-års jublierande Strömsholmsdagarna har höga förväntningar inför finalen.
– Vi har testat att ta guld och brons i Falsterbo, och att ta guld är mycket roligare så det ska vi försöka med igen, säger Anders Högberg mycket engagerad lagledare för Strömsholm Ridsportförenings lag.

Finalen rids i två omgångar med bedömningen laghoppning, vilket kort sagt innebär att de tre bästa resultaten från varje lag räknas i två omgångar. Vid lika antal fel med medaljchans är det omhoppning för en ryttare ur vardera av de lag som har lika antal fel.

Finalen rids sedan 2014 under Falsterbo Horse Show, en internationell tävling med hoppning och dressyr på högsta nivå. En tävling med högsta internationella standard (5*) med en kunnig och intresserad publik. Det finns dessutom förutsättningar för lagryttarna att inspireras av internationella lagryttare senare under veckan eftersom FEI Jumping Nations Cup avgörs.


Lagen till final i Folksam Elitallsvenska:

Strömsholms Ridsportförening - Rutinerade i lagsammanhang, tog lagguldet 2016, 2008 och 1999 och även brons 2017.
Värnamobygdens Ryttarförening - Är till final för tredje gången (2016, 2017) men utan topplacering hitintills.
Österlens Ridklubb - Har varit i final 2017, 2016 och 2015 och även dessförinnan men utan något guld.
IM Sportriders, från Kristianstad - Är en relativt ny förening (bildades 2014) Första gången i final! 
Dagstorpsortens Ryttarförening - Var med till sista rundan i final 2017 där de var 1 tidsfel ifrån bronsplatsen. Var även i final 2016 och 2015 men utan medalj. 
Nääs Hästsportförening - Laget har varit i final många gånger i historien och tog det senaste guldet 1998. Innehar totalt 5 guld i laghoppning från 1984, 1995, 1996, 1997 och 1998.
Åby Ridklubb - Är fjolårets överraskning i Elitserien och regerande guldmästarlag.
Billdals Ridklubb - Var i final 2017 och har inga guld sedan tidigare. 

Åbys vinnande lag webb

Folksam Elitallsvenska i media

Läs mer

Annons