Paulinda Friberg är en av tre svenska ryttare på väg till världscupfinal
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Laddade för världscupfinal

2015-04-08

I dagarna förbereder sig tre svenska världscupfinalister sig för att ta språnget över Atlanten. Ridsportens världscupfinaler i hoppning och dressyr avgörs i Las Vegas, USA, och på lördag lyfter hästarna från Amsterdam för att flyga direkt till den amerikanska tävlingsplatsen.

Till hoppningens världscupfinal, Longines FEI World Cup™ Jumping Final, är Douglas Lindelöw med Casello ende svensk i startfältet. I dressyrens världscupfinal, Reem Acra FEI World Cup™ Dressage Final, finns Paulinda Friberg med Di Lapponia T och Malin Hamilton med Fleetwood på startlistan.

Det är mycket som är premiär för de tre och deras hästar. Första flygturen för hästarna, första världscupfinalen för ryttarna och första besöket i USA och väl på plats direkt in i hetluften bland världens bästa ryttare.

- Det kommer att bli en jättebra erfarenhet, men jag kommer inte att be om ursäkt för oss, säger Douglas Lindelöw som tillsammans med Casello testat tidshoppning med gott resultat på en tysk tävlingsplats som en del av uppladdningen.

- Annars har det varit vardag som vanligt för oss, det finns ingen anledning att krångla till träning eller annat inför den här tävlingen, fortsätter han.

Douglas Lindelöw (2)
Douglas Lindelöw

 

Malin Hamilton och Fleetwood gör den sista uppladdningen i Tyskland hemma hos Patrik Kittel.
- Det blir ju en lång resa och det är skönt att kunna dela upp den i etapper, säger ridläraren från Valllentuna.

Malin Hamilton och Fleetwood har en lång, jämn resultatrad från internationella dressyrtävlingar och världscuper från de senaste åren och var med i det svenska EM-laget 2013.
Malin Hamilton hade gärna velat tagga till sitt kürprogram inför världscupfinalen men tiden har inte räckt till.
- Det är ett bra program så jag ser fram emot att rida finalen.
Och musiken. Fleetwood Mac naturligtvis.

Malin Hamilton 4
Malin Hamilton

Att resa med häst till USA är ingen okomplicerad historia. Det är många papper som ska fyllas i, blodprov ska tas, hälsotester göras och listor som ska skrivas, innan det är dags för hästarna att checka in i Amsterdam på lördag morgon.
- Det var väldigt mycket praktiskt att ordna med, det var tur att vi var fler, säger Malin Hamilton som hållit kontakt med Paulinda Friberg inför resan. Många mail och samtal har det blivit.
- Nu känns det jättebra och jag ser verkligen fram emot finalen, säger Malin Hamilton.

På bara ett par år har dressyrrookien Paulinda Friberg och hästen Di Lapponia T från Flyinge utanför Lund gjort kometkarriär, från Grand Prix-debut via VM-reserv och nu till världscupfinal i Las Vegas, USA.
- Ja jisses ja, det här är hur stor som helst. Det är knappt att jag fattar det själv, säger Paulinda Friberg.
Säsongen har börjat perfekt för Paulinda och di Lapponia som satt personbästa vid två internationella tävlingar i rad. Senast under världscupkvalet i Göteborg där de red ihop 76,925 procent i det fria programmet Grand Prix Kür. En niondeplats totalt i Europaligan gav finalplats och Las Vegas-biljett.

Paulinda längtar efter att rida i den täta Thomas & mack Arena i Las Vegas.
- Det häftigaste jag gjort hittills är att rida inför ett utsålt Scandinavium. Det här hoppas jag ska bli minst lika häftigt.
- Det är en sådan känsla! De gångerna önskar man att programmen var längre, man vill inte att det ska ta slut.
Ambitionen inför Las Vegas är att hålla en fortsatt hög nivå. Bara att rida världscupfinal är som en seger.
- Jag har ingenting att förlora, säger en taggad Paulinda Friberg.

Torsdag och fredag rör sig transporterna med de svenska hästarna mot Amsterdam och tidigt lördag morgon är det incheckning och avresa för hästarna.
Ryttare och hästskötare har delat uppdragen emellan sig, så några vinkar av hästarna på den holländska flygplasten och några står på landningsbanan i Las Vegas för att ta emot.

Onsdag nästa vecka börjar allvaret för världscupfinalisterna.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Samarbetspartner

Annons