Resan till USA är den största utgiften i VM-budgeten.
FOTO: FEI/Hippo Foto

WEG 2010 – flygresan dyrast

2010-11-11

Den svenska satsningen på VM i Lexington, Kentucky, USA, är ett av de största ekonomiska åtaganden Svenska Ridsportförbundet gjort.

Över 80 personer ingick i den svenska truppen med ryttare, kuskar, voltigörer, hästskötare, förbundskaptener, veterinärer, tränare och representanter för förbundet.
Alltech FEI World Equestrian Games i Kentucky, USA, var det första samlade VM som arrangerats utanför Europa.

En fluktuerande dollarkurs och ständigt stigande och tillkommande kostnader från arrangören gjorde VM-budgeten svår att beräkna.

Den totala nettokostnaden för den svenska VM-satsningen uppgår till cirka 3,7 miljoner kronor. Agria Djurförsäkring var VM-satsningens huvudsponsor med sin elitsatsning, den s k Agriamiljonen, som oavkortat 2010 och delvis 2009 gick till VM. Vid ett mästerskap finns även medel från den nya elitsatsningen från RF/SOK att tillgå samt medel från SOK.
Vidare gav VM-lotteriet ett överskott och vissa grenspecifika sponsorsatsningar gav också sitt stöd till VM-budgeten.
- VM är en kostsam historia som dock bekostats av medel för tävlingsverksamheten. Inga andra verksamheter inom förbundet har behövt stå tillbaka för att vi ska kunna genomföra VM-satsningen, säger Bo Helander.

Den största posten i VM-budgeten på dryga 6 miljoner kronor är resekostnaden för hästarna som uppgår till cirka 4,7 miljoner kronor. 26 hästar flögs från Liege, Belgien, och Amsterdam, Holland, till Cincinatti, Ohio, USA, och tillbaka igen.
En av distanshästarna och reiningens samtliga hästar fanns redan på plats i USA.
Hästarna flyger med sin egen resebyrå, Peden Bloodstock, som ordnar med allt från uppstallning på flygplatsen till ombordstigning och avlastning på flygplatsen i USA.

Svenska Ridsportförbundet  har bekostat resa och uppehälle för de svenska deltagarna.
- Det är självklart att den som representerar Sverige på ett mästerskap inte ska behöva bekosta det själv, säger Bo Helander, ordförande Svenska Ridsportförbundet.
- Och det är lika självklart att vi ska delta på VM, oavsett var i världen det arrangeras. Vi är en del av den internationella ridsporten och även om det var mycket stolpe ut i det här mästerskapet visar många bra resultat att vi definitivt är med i världstoppen.

I Kentucky, USA, representerades Svenska Ridsportförbundet av generalsekreterare Carina Sjöberg samt ordförande Bo Helander och vice ordförande Gunilla Wikman som delade på den två veckor långa VM-perioden. Chef d´mission Annika Ersgård och de aktiva hade support från sportchef Wiveka Lundh samt Lotta Amnestål och Margareta Borg som skötte rapportering på hemsidan, höll kontakt med media på plats och framför allt på hemmaplan.

ALLTECH-FEI-WEG-2010

Startlistor och resultat

Resultat Online

FEI TV sänder live från VM

fei_tv_large

Se ridsport live online!

FEI TV

Läs mer om VM

Tidsprogram med mera hittar Du på

Arrangörens hemsida

Våra VM-sponsorer

Volkswagen

GPA

Stort Tack!
EquiTours

Equi Tours -ridsportens resebyrå till VM

Equitours arrangerar resor tillridsportens evenemang! Läs mer på

Equi Tours hemsida

VM i media

Se fler nyheter

Annons