Johan Wessner och Birthe Vogelius diskuterar sits och balans.
FOTO: Jessica Ortiz Bergström

Bättre procent med perfekt balans

2017-06-12

Innovativ teknik ska guida dressyrryttarna rätt i sin strävan att rida i perfekt balans – allt för att ge hästarna bästa tänkbara förutsättningar att prestera optimalt.
- I den absoluta toppen är alla ryttare väldigt duktiga och skickliga. Här är det detaljerna som avgör, höjer poängen och ger en bättre procent, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.

Satsningen ryms inom projektet Hållbara Ryttare, en idé sprungen ur behovet att öka medvetenheten kring fysisk träning, kroppslig hållbarhet och vikten av jämn balans hos ryttare.

– I de svenska landslagen finns det ett stort team runt hästen, men för sällan är det fokus på ryttaren. Tillsammans med Saab kan och vill vi ändra på det och se till att även våra ryttare mår bra och är medvetna om sin kropp och sin balans i sadeln, säger Lillian Jansson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté.

 

LillianJansson
Lillian Jansson


Trio
Stefan De Flon, Birthe Vogelius och Patrik Kittel. Foto: Jessica Ortiz Bergström

Med Saab som möjliggörare ger Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté liv åt projektet tillsammans med sjukgymnasten Birthe Vogelius, som gör kroppsanalyser på ryttarna – och ger dem rätt verktyg för att rida i perfekt balans, förbättra hållbarheten och öka prestationsförmågan. Förutom att förbättra ryttarnas egen kroppskännedom används även tekniska hjälpmedel, som tryckschabrak för att mäta hur ryttarens tyngd fördelas, accelerometer samt elektronisk fotnedsättning.
- Jag är ganska noggrann med min egen träning och kosthållning, men det här är som att lägga i nästa växel. Jag önskar att den här möjligheten och tekniken hade funnits tidigare. Jag hade definitivt behövt den här typen av hjälp tidigt i min ryttarkarriär, säger Patrik Kittel.

Syftet med projektet är inte enbart att öka hållbarhet och prestationsförmåga hos våra elitryttare, utan är till för alla ryttare runt om i landet – oavsett nivå eller gren.
- Till en början kommer 55 av våra mest framgångsrika dressyrryttare att bli analyserade av Birthe, men tanken är att sprida kunskapen och öka medvetenheten mycket bredare än så. Det kommer vi att göra genom att dokumentera arbetet och dela med oss av kunskapen, förklarar Stefan De Flon, ansvarig för Saabs engagemang i ridsporten.   

BoJenaiTV
TV-teamet träffade bland andra förbundskapten Bo Jenå på Strömsholm. Foto: Jessica Ortiz Bergström

Och arbetet med att dokumentera är redan igång. I samband med Strömsholmsdagarna fanns ett filmteam på plats för att filma när U25-ryttaren Johan Wessner, den purfärska svenska mästaren bland unga ryttare, Cecilia Bergåkra Berglund, och mästerskapsryttaren Patrik Kittel satt upp på Ridskolan Strömsholms skolhästar för att visa vägen mot en sits i perfekt balans. Allt under ledning av Birthe. Först ut var Johan.
– Jag har gjort en screening hos Birthe och genom den fick jag lära mig massor om min egen kropp och min hållning. Med hjälp av de övningar jag fick med mig har jag förbättrat min position, både i sadeln och avsuttet. Genom att jag sitter rätt och balanserat rakt över hästen blir det lättare för min häst att genomföra de rörelser som jag ber den om, menar Johan Wessner.

CBergakra
Cecilia Bergåkra träffade Birthe Vogelius för första gången på Strömsholm. Foto: Jessica Ortiz Bergström

För Cecilia var det första mötet med Birthe. Ett möte som gav mersmak.
– Jag ser verkligen fram emot mitt besök hos Birthe. Jag har skolios och är därför lite sned i ryggen som det är. Att få guidning till en rakare sits kommer hjälpa mig jättemycket, jag känner ibland att jag sitter lite åt ena sidan och får svårt att ta mig ur det – något jag nog inte är ensam om, menar Cecilia Bergåkra Berglund.

- Det här är en fantastisk möjlighet att få dels lära sig om sin egen kropp och att dessutom få dela med sig med den här kunskapen med andra känns väldigt bra, avslutar Patrik Kittel.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons