Vinnare. Patrik Kittel och Deja vann Hagens GP på 74,240%. I küren smet holländaren Hans Peter Minderhoud förbi
FOTO: Lyndal Oatley

Kittel kürtvåa i Hagen

2014-04-27

Ett galoppinslag i en travsluta var kanske det som kostade Patrik Kittel och Deja segern i küren i den fyrstjärniga tävlingen i tyska Hagen där han blev omriden av holländaren Hans Peter Minderhoud/Glock´s Romanovs 76,475%. Kittel knep andraplatsen med 76,025%. Uppstickaren Paulinda Friberg kom femma.

Resultat i kalendern

Deja, som matchas mot OS 2016, tog sin femte raka GP-seger på lördagen, fortsatte att visa klass genom andraplatsen dagen efter.

För förbundskapten Bo Jenå var den svenska nationalsången ljuv musik fler gånger om i Hagen.
- Vad kan man säga, fantastiskt fina resultat för Patrik men också för Paulinda som ju rätt grön i de här sammanhangen, säger han.
Paulinda växlade upp sjätteplatsen i GP till en femteplats i küren med Di Lapponia som fick mycket beröm för sina internationella kvaliteter.
- Jag kunde nästan inte fatta hur jag hamnade där på prisutdelningen tillsamans med ryttare som Patrik Kittel och Hubertus Schmidt, säger en glad Paulinda.
Lapponia var där emot inte så imponerad av den stora tyska tävlingsplatsen.
- Hon lyfte knappt ett ögonbryn åt allt runtomkring. Men jag började med att leda runt henne överallt direkt när vi kom så hon skulle slappna av.
I Grand Prixen satsade Paulinda på att ge Lapponia en bra och trygg runda.
- Det blev bra och framförallt i galopprogrammet men kanske lite slätstruket. Men i küren vågade vi satsa lite mer och jag fick en himla fin ridkänsla, säger Paulinda som landade på 73,250%.
Halvfyra i natt (dagen efter küren) räknar Paulinda med att köra in på stallplan hemma på gården utanför Flyinge. Sen är det måndag och jobbdag igen.
- Men jag är så stolt och full av adrenalin att jag inte behöver sova på ett par veckor, säger hon och skrattar.

Rose Mathiesen och Bocelli tampades med vassa tyskar i Grand Prix Special lördag och sluade nia.

Femte raka segern för Kittel och Deja

Med 74,240 procent plockade Patrik Kittel och Deja säkert hem segern i Grand Prix i tyska Hagen på lördagen
- Fem segrar på fem starter, det känns ju riktigt bra, säger en glad Patrik om segern.
Näst bäst i svensklägret var Paulinda Friberg och Di Lapponia med en sjätteplats.
Patriks 74,240% var snäppet bättre än tvåan Hans Peter Minderhoud, Holland/Glocks Romanov, 73,340%.

- Det gick lite fort här och där och Deja gnäggade bort poängen i en halt men ridkänslan är fantastisk med Deja som har en enorm vilja och har mognat massor, fortsätter Kittel som senast vann med stoet i franska Vidauban.
Men mot VM i augusti är det "pojkarna", Toy Story och Scandic,  som ska bekänna färg, berättar han.
- Ja VM skulle vara en för stor uppgift för snart. Vi tar bara tävling för tävling och ser till att Deja är glad, sen får det går som det går,  säger Patrik som har OS 2016 i långtidsplanen men närmast ser fram mot att visa upp Deja igen i lilla rundan i München och i  Falsterbos trestjärniga klass i sommar.
Men först gäller det Grand Prix Kur i Hagen på söndag.

Patrik Kittel hade dubbel anledning att fira på lördagen.
- Dejas mamma Donellie fick ett föl i natt som jag och Dejas ägare Marie Haward äger ihop.
- Ett svart och vackert hingstförl med fyra vita strumpor Jag är i sjunde himlen, säger Patrik stolt.

Paulinda Friberg gjorde sin tredje internationella start någonsin och slutade sexa i GP. De internationella domarna var nyfikna och positiva på det nya svenska ekipaget.
- De fick två missar som kostade litegrann men där finns helt klart mer att plocka ut, säger förbundskapten Bo Jenå som gladdes åt svensk seger och fina ritter.
För Sofie Lexner och Charming Boy stämde det inte riktigt idag och Sofie valde att utgå när hästen inte var med på noterna i  Grand Prix programmet.

Fredag: Rose tia i specialrundan
Dressyrfesten i tyska Hagen har börjat Pat. Först ut i Grand Prix-rundan  var Rose Mathisen och Boccelli 1044 som tog tiondeplatsen och en  placering i GP-kvalet mot "Specialen", på fredagen. I lördagens Grand  Prix startar flera svenskar. Bland annat inhopparen Paulinda Friberg.

Paulinda  inhoppare i Hagen

- Jag fick beskedet i måndags och nu är vi på väg. Det säger inhopparen Paulinda Friberg som på rekordtid packat hästen Di Lapponia och väskan för att begå årets utomhuspremiär bland vassa dressyress i tyska Hagen i helgen.

- Just nu går det på ettans växel, suckar Paulinda från en tysk bilkö med 25 av de cirka 60 milen från skånska Flyinge kvar att köra till den tyska tävlingsplatsen.
Hon är laddad. Och Lapponia är i fin form.
- Det ska bli så himla kul att tävla utomhus och spännande att se hur Lapponia reagerar.

- Hon brukar vara så himla cool. Skulle man haft ett större kök så hade hon garanterat trivts där inne också, säger Paulinda och skrattar.
- Men man vet ju aldrig. Hagen är en stor tävling med mycket ljud och rörelse runtomkring.
Hagen blir Paulinda och Lapponias tredje internationella tävling utomhus. Den senaste var i Pferden i augusti.

Det var i måndags eftermiddag som förbundskapten Bo Jenå gav henne klartecken att komplettera den svenska uppställningen i Hagen.
Så det blev snabba kast i schemat och på salongen för att frisören Paulinda skulle få ihop livet och tidtabellen.
- Jag fick boka om kunderna och kom hem från jobbet kvart över nio igår kväll. Sen var det till att började packa. Så mycket sömn blev det ju inte precis...
- Jag har inte ens hunnit kolla upp vilket motstånd jag möter. Men jag hoppas det är Isabell Werth och andra superryttare. Det är så inspirerande att få rida bland dem, säger Paulinda.

Jodå. Flera av de internationella storfräsarna har liksom Paulinda längtat länge efter utomhuspremiären och är på plats i populära Hagen. Bland andra världssexan Werth.
- Ett bra resultat i Hagen väger tungt, säger förbundskapten Bo Jenå som samlar på fina svenska dressyrpoäng för att formera årets VM-lag senare i år.

I den svenska "GP-femman" ingår även Patrik Kittel (Deja), Sofie Lexner (Charming Boy), Rose Mathiesen (Bocelli 549) och Charlotte Haid-Bondergaard (Triviant 2). EM-ryttaren Malin Hamilton tvingades tyvärr tacka nej när hennes häst Fleetwood fått nässelutslag och behövde behandlas. Detsamma gäller för VM-aktuella Minna Teldes hingst Santana, som vilar tillfälligt på grund av svullna testiklar.
Om det berättat Minna mer för Dalarnas Tidningar här.

Caroline Darcourt har också lämnat återbud till tävlingen men ses istället i Lövsta Future Cup i Lidköping i helgen.

Paulinda Friberg är ridsportens jubileumsstipendiat 2014

I Hagen tävlar även flera svenskar i den fyrstjärniga hopptävlingen. Bland andra Henrik von Eckermann.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Webb-TV via ClipMyHorse

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons