Stipendiat på språng mot dressyrens stora uppgifter: Paulinda Friberg och Di Lapponia T.
FOTO: lottavess.se

Första Jubileumsstipendiet till Paulinda Friberg

2013-12-05

Hon är frisören och vinnarskallen som tävlat i ponnytrav.Men nu har Paulinda Friberg, Jubileumsstiftelsens första stipendiat, siktet inställt mot OS i Rio 2016
- Det här är magiskt och en av de absolut bästa dagarna i mitt liv säger skånskan vars dressyrsatsning blev 100 000 kronor rikare på onsdagen.

Det är en helt vanlig och lite småregnig onsdag hemma hos Paulina Friberg, utanför Flyinge när hon tar emot beskedet om att hon fått Svenska Ridsportförbundet Jubileumsstiftelses första stipendium på 100 000 kronor.
- Jag står här och har precis ridit tre hästar, ska hinna mocka och ge mig iväg till jobbet på salongen, säger Paulinda som jobbar deltid som frisör i Lund.
- Jag blev så paff så jag var tvungen att sätta mig på en pall, utbrister hon.
- Helst skulle jag vilja fira rejält idag men kunderna väntar nog på att bli snygga i håret till sina julfester, tillägger hon och skrattar.
Paulinda porträtt

Paulinda var en av cirka 70 ryttare och kuskar från alla grenar som sökte stipendiet.
- Hon är den ryttare som bäst matchar de kriterier vi satt upp, säger Gunilla Wikman, ordförande i  Jubileumsstiftelsen.

Stiftelsen bildades i samband med förbundets hundraårsjubileum 2012 för att ge svensk ridsport kraft att tillhöra världstoppen även i framtiden. Stipendiet delas ut för att ge en lovande ryttare strax under landslagsnivå, en knuff vidare i karriären och mot mästerskap.
Den högtidliga stipendieutdelningen kommer att äga rum i Hovstallet i Stockholm
den 19 december i närvaro av H.K.H Prinsessan Madeleine.

Motiveringen av årets stipendiat lyder:
Paulinda Friberg har drivkraften och målmedvetenheten som krävs för att på kort sikt nå långt i dressyr. Hon gör en gedigen satsning och har utbildat häst efter häst till Grand-Prix-nivå. I stoet Di Lapponia T (f 2001, e Donerhall – Argument) har Paulinda en häst med internationella kvalitéter som har lätt för det svåra, och tillsammans står de nu på tröskeln till de stora dressyruppgifterna. Ekipaget har utvecklats mycket det senaste året och har under 2013 ridit hem segrar i nationell Grand Prix. I den internationella GP-debuten tackade Paulinda för förtroendet direkt genom placeringar i hård konkurrens. Paulina är genom sin person och sin omsorg om sina hästar en god förebild för svensk ridsport. Genom tipendiet får hon möjlighet till extra träning i Sverige och utomlands för att efästa steget till landslagsnivå och ta sikte mot OS i Rio 2016.

-Det här stipendiet ger mig helt nya förutsättningar, säger Paulinda.
- Jag är ju en helt vanlig människa med ett vanligt jobb och min frisörlön äts snabbt upp av diesel till tävlingarna.
- Genom stipendiet kan jag ta mig råd att till exempel åka till landslagstränaren
Johnny Hilberath i Tyskland eller Kyra Kyrklund för att träna mer.

Förbundskapten Bo Jenå har på nära håll följt Paulindas och Di Lapponia T:s
fina utveckling.
- Paulinda är en utpräglad tävlingsmänniska som är bäst när det gäller och i Di Lapponia T har hon en häst med stor potential med fantastisk kvalité i framförallt piaff och passage, rörelser som från och med nästa år kommer att belönas ännu högre.

Kerstin André som tränat ekipaget de två senaste åren, menar att de har en utstrålning, lätthet och teknik som de internationella domarna söker.

Ännu saknas några tävlingar i kroppen på ekipaget men de starter de gjort tillsammans har gjort avtryck i både resultatlistor och i dressyrleden.

För Di lapponia T är det svåra enkelt.

- Det är som om benen liksom bara hamnar på plats, beskriver Paulinda stoets känsla för piaff och passage.
- Jag skäms nästan för att säja det men hon har löjligt enkelt för de rörelserna, hon behöver inte anstränga sig alls. Där emot kan hon ha svårt för att skritta rätt, då blir hon lätt på tårna.

Paulinda hittade sitt stjärnsto i Tyskland när Di Lapponia var 2,5 år. En
raggig unghäst direkt från lösdriften.

Med sitt gedigna ”gör-det-själv” recept har hon utbildat flera hästar upp i klasserna, men ofta sålt dem vidare för att målmedvetet finansiera sin fortsatta satsning.

Men med Di Lapponia T är det annorlunda.
- Johnny (Hilberath) sa till mig att det är en sån där häst man med lite tur får en gång i livet men aldrig mer, och han har nog rätt.

Paulinda och Lapponia har en nära relation. De lyssnar, litar på och resonerar med varandra, nästan som ett gammalt par.
- Jag gör det mesta med mina hästar själv och bygger därför en relationen till dom hela tiden.

Hennes framgångsformel är att skynda långsamt.
- Det gäller att hästarna är både mentalt och fysiskt förberedda för sin uppgift. De måste känna sig trygga i det de gör, säger hon.

Paulinda började rida på sin mormors systers hästar när hon var sex år.
Hon födde upp shetlandsponnyer, New Forest, russ och halvblod. Hoppning var roligast men eftersom det inte fanns så många hinder i grannens ridhus, blev det dressyr istället.
Men det var på travbanan som vinnarskallen Paulinda fostrades.
- Jag tävlade nästan varje helg och övervann min nervositet på det sättet.

Idag är hon mästare på att fokusera och taggas av tävling.
- När jag fick startnummer ett på en tävling i Tyskland i somras tyckte jag faktiskt det var tråkigt – för att all publik kanske inte skulle hinna bänka sig för att se min vackra häst!

Läs mer om Jubileumsstiftelsen här.


Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons