FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Arne Berndes ny ordförande i distanskommittén

2012-03-09

Hinknisse och dressyrryttare. Arne Berndes är dressyrryttaren som älskar distansritt. Han är också ny tillförordnad ordförande i distanskommittén.

När ordinarie ordförande Gunilla Carlsson gick på mammaledighet behövdes en ny ordförande i distanskommittén. Tävlingssektionens val föll på Arne Berndes, 60, från Björkvik.
- Även om jag själv mest tävlar dressyr så är jag väldigt intresserad av distansritt. Min fru Ulla Berndes är distansryttare och själv har jag ridit ritter på 8 mil, berättar han.

Det var fru Berndes som en gång i tiden fick sin man att intressera sig för hästar.
- Hon var helt klart pådrivande, hon hade varit intresserad av hästar sedan hon var liten men aldrig haft egen häst.
- När jag var 28 år började också en av mina döttrar att rida. Jag var först livrädd för hästarna men började snart att ta lektioner jag också, säger Arne Berndes.

Idag finns inte mindre än sex hästar i familjen, både dressyrhästar och distanshästar, en del av vilka är egna uppfödningar.
- Jag ångrar att jag inte började med hästar ännu tidigare i livet, de är fantastiska djur.

Ändå har Arne Berndes hunnit med mycket under sina 32 år inom ridsporten. I 25 år har han varit ordförande i olika ridklubbar, nu senast i Björkviks Ryttarförening. Han har även varit distriktsgrenledare i distansritt i Sörmland och varit med och arrangerat tre lag-SM i distansritt. Vid ett tillfälle tidigare har han också suttit med i distanskommittén.

Privat driver Arne Berndes eget företag inom marknadsföringsbranschen och har tidigare jobbat kommunalt med bland annat IT och drift.
Han har flera idéer om hur distansritten ska stärka sin ställning inom den svenska ridsporten.
- Det är viktigt att marknadsföra distansen så att vi får fler som vill prova på och rida clear round. Med fler starter och en bredare bas får vi en bättre topp.
- Vi måste också bli bättre på att förklara sporten. Det är en sport där man tar oerhört väl hand om hästen och det är ingen flåridning, som vissa kanske tror.

Framöver hoppas Arne Berndes att Sverige ska kunna arrangera ett större mästerskap i distansritt, som EM.
- Det skulle vara bra reklam för sporten och kunna öka intresset.
- Tjusningen med distansritt är att alla kan delta och tävlar på samma villkor. Du kan ha en ponny eller vara pensionär. Alla kan tävla mot varandra oavsett häst eller ålder.

Arne Berndes uppdrag löper över ett år, till mandattidens slut 2013.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Samarbetspartner

Annons