Helena Carlsson är en av ridsportens röster under politikerveckan i Almedalen.

Helena sprider hästkraft i Almedalen

2013-07-02

Helena Carlsson, styrelseledamot i Svenska Ridsportförbundet och idrottspolitisk rådgivare på Riksidrottsförbundet, är numera en rutinerad Almedalsbesökare och även en av ridsportens röster, under politikerveckan. Här berättar hon om en ovärderlig mötesplats, ridsportens roll - och momsnacket med Anders Borg i en gotländsk glasskö.

Vad ska man i Almedalen att göra och kan man egentligen göra sig hörd i bruset?
- Det är svårt att nå ut med sitt budskap i Almedalen. Då får man i princip göra som Gudrun Schyman gjorde för några år sedan och elda tusenlappar. Men jag tycker inte att man ska underskatta Almedalen som mötesplats eller som kunskapsbank. Det är många politiker, beslutsfattare, opinionsbildare, andra aktörer i det civila samhället (som för övrigt har flest seminarium i år) här och det ger upphov till många bra möten och samtal. Förra året pratade jag ridsport i tio minuter med Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, det hade jag inte fått möjlighet till att göra om vi inte hade råkat träffa på varandra. Sedan tycker jag också att Almedalsveckan bjuder på fantastisk bra omvärldsbevakning. Varje år består Almedalsveckan av tvåtusen seminarier med bra laguppställningar och ovärderlig kunskap som bara pumpas ut helt gratis.

Hur tar idrotten och ridsporten vara på Almedalen?
- På flera olika sätt, men som sagt, framförallt använder vi Almedalsveckan som mötesplats.
Under Idrottens Dag i Almedalsparken kan alla som vill möta och prova på 15 olika idrotter, varav ridsporten är en. Sedan berör RF:s två seminarier ridsporten i allra högsta grad. Det ena diskuterar föreningsidrottens framtid i en tid där allt fler väljer att idrotta på andra sätt. Och därefter ställer SISU Idrottsutbildarnas seminarium frågan Idrottsföreningen – av och för vem? Ett angeläget seminarium om vad som händer när kraven från omvärlden ökar och vad det innebär det om medlemsmakt byts ut mot krav på leverans. Ridsportens finns också representerad  genom Klara Gunnarsson i Riksidrottsförbundets Ungdomsråd som finns på plats i Almedalen, framförallt för att lyfta värdet av det ideella ledarskapet.

Vad kan politikerna lära av ridsporten?
Organisationen framförallt, där ungdomsdelaktigheten får stor plats och där tydligheten kring hur man som ung kan påverka finns. Sen tar vi ju med våra 900 föreningar från Ystad till Haparanda ett stort ansvar för landsbygden, där vi vill framförallt vill att beslutsfattare upptäcker våra 450 ridskolor. De erbjuder fantastiska mötesplatser för människor i alla åldrar och levererar folkhälsa långt upp i åren. Dessutom rymmer de ju en helt unik ledarskola.  Tänk om alla beslutsfattare hade koll på hur hästkraft kan ge styrka och handlingskraft åt unga människor!

Vad är ridsportens strategi i Almedalen
Strategin är framförallt att ta vara på det informella samtalet, träffa folk, omvärldsbevaka och inspireras. Vi kommer att vara många här som brinner för att prata om ridsportens frågor som till exempel anläggningsproblematiken och friskvårdsfrågan men också föreningslivets förutsättningar generellt.  Det är också viktigt att träffa andra idrotter och andra delar av civilsamhället. 

Något oväntat Almedalsmöte du minns särskilt?
Två stycken. Det ena exemplet är det med Carin Jämtin (se ovan). Det andra är när jag mötte Anders Borg i glasskön för några år sedan och pratade moms med honom.
 
Något spännande grepp i Almedalen som du minns särskilt?
Almedalsdrinken! Som en kontrast till roséminglet och alkoholen så tog ett nätverk av organisationer som jobbar med alkoholfrågan fram den alkoholfria Almedalsdrinken. Som för övrigt är nytt recept varje år. Nu är det flera restauranger, seminarier och liknande som använder sig av det och till och med marknadsför sitt mingel som alkoholfritt med drinken. Ett otroligt enkelt och billigt opinionsbildarsätt som ger stor effekt.

Vilka är de hetaste frågorna i Almedalen i år?
Arbetslösheten och självklart också välfärden. Men efter att ha varit på plats i ett par dagar så känns det ändå att det är året innan ett valår. Det är lite avvaktande.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons