Ta det lugnt efter avsittning
FOTO: Roland Thunholm/arkivbild

Hjärntrappan

Svenska Ridsportförbundet har infört en ”hjärntrappa”. Målet med ”hjärntrappan” är att återhämtningen efter en hjärnskakning ska ges tillräckligt med tid så ryttaren inte återvänder för tidigt till sadeln. Oavsett om du är motionsryttare eller tävlingsryttare så ska du glömma det där om att komma upp i sadeln så fort som möjligt. Nu gäller det att ta hand om hjärnhälsan i första hand.

Hjärntrappan bör tillämpas av alla ryttare som misstänker eller har konstaterats ha en hjärnskakning.
Hjärnskakningar betraktas idag inom idrottsrörelsen som ett mycket stort problem. Ett uttryck för detta är de kongresser som har hållits med Olympiska kommittén, FEI, FIFA och Internationella Ishockeyförbundet som arrangörer. Med en korrekt handläggning och rehabilitering kommer den drabbade att kunna återgå till full aktivitet på ett tryggt och säkert sätt.
Det internationella ridsportförbundet, FEI, kommer i fortsättningen att rapportera till de nationella förbunden om en ryttare misstänks ha fått en hjärnskakning under internationell tävling. Rapporten går till Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, som då upplyser ryttaren om ”hjärntrappan” och vikten av att följa läkarråden efter en hjärnskakning på vägen tillbaka till ridningen.

Sportavdelningen kan stänga av ryttare från tävlande internationellt under återhämtningsperioden.
- Det här är ett oerhört betydelsefullt arbete, säger Margaretha Rödén, läkare och ordförande i Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté.
- Vi måste säkerställa att dessa frågor tas med i utbildning och fortbildning av tränare och ridlärare. Så att informationen sprids till så många ryttare som möjligt. Men vi ska också se till att aktiva får information.
Bland annat finns risk för kronisk hjärninflammation och tidig demens.
- Vi måste också sprida information till sjukvårdspersonal på tävlingsplatserna samt till våra överdomare, slår hon fast.
Tävlingssektionen har fattat beslut om förändringar i tävlingsreglementet med anledning av hjärntrappan. Nya reglerna träder i kraft första januari 2019 och finns i TR 1.


Senast uppdaterad: 2019-01-01

Ladda ner mer information

  1. Hjarntrappan - sex steg tillbaka
070128 Ny hjälm1 låg

Aktuell forskning

om säkerhet

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons