Wellington, Florida, USA CDI-W

2014-01-08 - 2014-01-12

Världscupen i dressyr, Nordamerikanska ligan

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Svensk ryttare: Tinne Vilhelmson Silfvén

FREDAG
Grand Prix kür: 1) Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige, Don Auriello 81,575% 2) Lars Petersen, Danmark, Mariett 76,925 3) Mikala Munter Gundersen, Danmark, My Lady 74,825

TORSDAG
Grand Prix dressyr: 1) Tinne Vilhelmson-Silfvén, Sverige, Don Auriello 77,760% 2) Lars Petersen, Danmark, Mariett 72,880 3) Mikala Munter Gundersen, Danmark, My Lady 69,600

Dubbelseger för Tinne i Florida

Natten till lördag red Tinne Vilhelmson Silfvén hem sin andra raka seger i Wellington, Florida. Med Don Auriello krossade hon allt motstånd i FEI World Cup Grand Prix kür. Resultatet på 81,575 procent var nästan fem procentenheter bättre än danska Lars Petersens på andra plats.
- Höjdpunkten var att han verkligen lät mig rida idag, jag hade en fantastisk känsla. Han gör allt så lätt, berömmer Tinne sin Don Auriello.

Det senaste året har Tinne verkligen etablerat sig över 80-procentsgränsen. I Floridas världscupkür hade alla fem domare det svenska ekipaget över 80 procent.
- Det är en väldigt skön känsla när hästen är så pass mogen att du bara kan rida. Den känslan hade jag idag. Han är som bäst i piruetterna, och i piaffen, säger hon.

Nu blir det ett par lugna veckor för Don Auriello, "Anton", innan det är dags för nästa start.
- Tävlingsplanen för Anton är enkel, han tävlar bara en tävling till och det är i månadsskiftet februari-mars, säger Tinne.
Med 20 nya världscuppoäng har hon drygat ut till en trygg ledning på världscuprankingen. I världscupen om två veckor startar hon istället Divertimento.
– Sedan är planeringen inte fastlagd, det beror lite på hur han känns och hur han går, han har haft en lång tävlingspaus och vi får känna oss fram, säger Tinne om Divertimento.

Resultat i Kalendern

Arrangörens hemsida

Aktuell ställning i Reem Acra FEI World Cup, västeuropeiska ligan:
1) Tinne Vilhelmson Silfvén , Sverige, 74 poäng
2) Hans Peter Minderhoud, Holland, 38
3) Marcela Krinkesusmelj, Schweiz, 37
4) Isabell Werth, Tyskland, 35
5) Edward Gal, Holland, 34
6) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, 32
7) Nanna Skodborg-Merrald, Danmark, 26
8) Danielle Heijkoop, Holland, 25.
Finalen rids i Lyon, Frankrike, 17-21 april

TORSDAG

Tinne ordnade GP-vinst i hårt väder

Tinne Don Auriello Florida

Det blåste upp till storm. Regnade på tvären. Men inget kunde stoppa Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello, "Anton", från att ta hem segern i världscupdressyrens Grand Prix i Wellington, Florida.
- Det var ganska svårt att rida, men Anton var jättefin och lyssnade bra på mig ändå, berättar Tinne.

Elva ryttare kom till start i torsdagens Grand Prix i den nordamerikanska ligans världscupserie. Ryttarna kom inte bara från USA utan även från Danmark, Australien och Kanada. Men det var nordisk dominans på pallen med danskarna Lars Petersen och Mikala Munter Gundersen på andra- och tredjeplats.
- Danskarna är duktiga men i küren får vi även se upp för amerikanska Heather Blitz på Paragon, varnar Tinne.
- Den hästen kan vara riktigt fin stundtals.

Konkurrenterna var dock aldrig riktigt nära i Grand Prix-klassen. Trots ojämna domarsiffror landade Tinne och Don Auriello på fina 77,760 procent. Det var nästan fem procentenheter före Petersen.
- Jag är mest nöjd med piaff- och passagedelen. Men vi hade egentligen inga större missar idag, säger Tinne.

Nu hoppas hon på bättre väder till världscupküren som rids natten till lördag svensk tid. Där ska värdefulla poäng fördelas. Ryttare från den västeuropeiska ligan får tillgodoräkna sig hela den inridna poängsumman från en deltävling i den nordamerikanska ligan.

FÖRHANDSINFO

Tinne rider världscup i Florida

Tinne Vilhelmson Silfvén rider i veckan världscupdressyr med Don Auriello, i Adequan Global Dressage Festival i Wellington, Florida, USA.
- Det blir de två starter Anton (Don Auriellos smeknamn) gör under sejouren här i Florida, säger Tinne. Nu ska han istället träna.

Tinne toppar den västeuropeiska ligan i Reem Acra FEI World Cup dressyr. På tre starter har hon den imponerande serien, 2,3,1. I Odense, Danmark var Tinne tvåa, i Stuttgart trea och så under Stockholm International Horse Show blev det först en rekorduppvisning i Grand Prix med seger. Och så en ny seger i küren, fria programmet och 20 friska poäng i jakten på en finalplats.
- Den här helgen får jag räkna poängen från den amerikanska ligan fullt ut. I nästa världscupstart här får jag bara räkna halva poängen, berättar Tinne om reglerna. 

Snåriga regler
Dessutom får ekipaget bara tillgodoräkna sig poäng från fyra deltävlingar. Så den svit Tinne har redan gör att halva världscuppoäng, tio poäng för en seger, inte skulle öka på den totala poängskörden.

Just nu är Tinnes tränare Louise "Lussan" Nathhorst över i Florida.
- Det jättekul och vi kan ha en riktigt bra träningsperiod. Vi börjar kunna få fram det vi har på träning under tävling också. Nu ska vi få till det där sista, berättar Tinne med glad röst.

För den som gillar statistik är det en härlig läsning när det gäller Tinne och Anton.
Ekipaget ligger på en stabil nivå över 80 procent i küren, fria programmet och har gjort över 79 procent i Grand Prix vid flera tillfällen.

Så en kort väderprognos inför de två kommande ritterna detta veckoslut:
- Det varierar. Det kan bli åskskurar och temperaturen växlar. Ena stunden väldigt varmt, 30 grader och så lite kyligt när det regnar, berättar Tinne.

Tinnes andrahäst Divertimento kommer inte till start. Han fick en hovböld och har just fått på en sko igen. Så han får vänta till kommande tävlingar.

Starttider
Torsdag 9 januari, Grand Prix: Tinne startar klockan 17:01 svensk tid.
Fredag 10 januari, Grand Prix Kür: Klassen startar klockan 01:00 natten till lördag svensk tid.

Samarbetspartner

Annons