Prova lasta hästen innan fodringen. Ge den sedan fodret i transporten.

Lastningstips


För att underlätta lastningen, parkera vid en vägg så har du en bra infångare på ena sidan. Det går även att backa intill stalldörren och lasta hästen från stallet, då finns det bara en väg och det är framåt in i transporten. Du ska aldrig dra hästen i tyglarna eller grimskaftet för att få den att gå framåt. Det har precis motsatt effekt. Hästen blir sur, gör motstånd och går bakåt.

Om du har en häst som är besvärlig, prova att lasta den på morgonen innan du har fodrat. När hästen har klivit in i trailern och luckan är stängd, då ger du morgonfodret. På det är viset lär sig hästen att trailer betyder foder. Om det är en för hästen okänd trailer med ny och annorlunda doft, lägg gärna in hästens egen gödsel i transporten en stund innan du ska lasta. Det kan underlätta lastning då hästen känner igen doften.

Om du ska lasta sto och föl, lasta alltid fölet först. Håll i grimman med den ena handen och fölets svans med den andra och sedan nästan lyfter du in fölet i trailern. Därefter låter du stoet kliva på. Det brukar aldrig vara några problem.

Att lära en häst att bli lättlastad kräver stort hästkunnande. Ha alltid handskar och använd linor av naturmaterial vid behov. Känner du dig det minsta osäker på hur du ska göra, be någon kunnig i din närhet om hjälp.
.


Senast uppdaterad: 2009-04-17

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons