Lastningen bör gå säkert till.

Lastning pågår


Att lära en häst att bli lättlastad kräver ett stort hästkunnande. Hästen har ett gott minne och minns tidigare lastningsprocedurer, både de som gick bra och de som inte gjorde det. Hästen måste förknippa lastning och transporten med något positivt.

När du tränar lastning behöver du medhjälpare och gott om tid. Använd alltid handskar.

Före lastning i trailer ska du kontrollera hur hög bommen är framtill. Den ska vara i höjd med den övre delen av hästens bringa. Även bakbommens höjd ska kontrolleras. Lasta på en så ostörd plats om möjligt, ha med en havrehink eller morötter som belöning men först då hästen gått in i transporten.

Hästen ska alltid vara försedd med träns när du lastar. Med tränset placerat över grimman är hästen lättare att hantera om den kastar sig åt sidan, vräker sig bakåt på luckan eller drar iväg bort från trailern. Med träns är den också lättare att styra rätt på luckan. Enligt gällande TR skall hästen ledas i huvudlag med bett eller motsvarande på tävlingsområdet. Hästen ska däremot åka i transporten enbart försedd med grimma/halsrem. När hästen transporteras ska den alltid ha lädergrimma. Skulle hästen fastna och få panik är en lädergrimma enklare att skära sönder, än en nylongrimma.

Dags för avfärd
Om transportens lucka, i nedfällt läge, är väldigt brant kan du prova att parkera i en slänt. Luckan blir då luckan planare och därmed mer inbjudande för hästen att kliva på. När hästen ska lastas, ge den tid några minuter. Om din häst inte är van att transporteras se till att du är lugn, men låt samtidigt hästen känna att det är du som bestämmer. Stressa inte – det smittar lätt av sig.

När hästen klivit in i transporten ska du alltid vänta med att binda fast hästen i transporten tills dess att luckan är uppfälld. Börja med att sätta för bommen, innan luckan fälls upp. Påminn den som ska fälla upp luckan att aldrig stå bakom trailern när luckan ska fällas upp. En olycka kan ske snabbt om hästen kastar sig bakåt. Personen som ska fälla upp luckan eller ta ner den när hästen ska ut ska alltid, ur säkerhetssynpunkt, stå vid sidan om luckan. Tränset tar du av först när hästen är fastbunden i grimman. Hästen ska alltid bindas kort, cirka 40 cm, så att den inte biter eller irriterar grannen eller vänder sig om då den åker flera hästar tillsammans. Hästen ska alltid bindas med en säkerhetsknut, så att det är lätt att få upp grimskaftet om problem uppstår.

Ange alt-text här.En säkerhetsknut!

Ha alltid en kniv tillgänglig så att grimskaftet kan skäras av om det skulle behövas vid en nödsituation. Extra grimma och grimskaft är också bra att ha. Transporten ska vara rengjord vid färdens början och avsluta alltid med att mocka ur transporten och sopa rent den innan den parkeras. Detta är extra viktigt när du lånar eller hyr transport. Vid längre sträckor är det bra att ha ett hönät, gärna av bomullsgarn eller en höduk. Då har hästen något att sysselsätta sig med under färden. Tänkt på att hönätet måste sitta tillräckligt högt upp så att inte hästen fastnar med hovarna i nätet.

Dags för urlastning
Det är lika viktigt att ta det lugnt och vara noggrann vid urlastning som vid ilastning. Innan luckan fälls ner ska du sätta på hästen ett träns och därefter du knyta upp grimskaftet så att hästen är loss. Även nu ska medhjälparen, ur säkerhetssynpunkt, stå vid sidan av luckan. Meddela din medhjälpare att du är klar innan luckan fälls ner. Träna på att få hästen att gå lugnt bakåt, mitt på luckan. Var noga med att tyglarna eller grimskaftet inte fastnar i något och skrämmer hästen.


Senast uppdaterad: 2009-02-20

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons