Det ska vara lätt att hitta hästens utrustning.

Övriga utrymmen i stallet


Det finns många andra utrymmen förutom, stallgång samt boxar/spiltor som hör till ett stall. Ur hygienisk och praktisk synpunkt är det bra om det finns en toalett och kanske ett omklädningsrum med dusch i stallet. Kommer du direkt från skolan eller jobbet, ska det vara lätt att byta om i stallet. 


Foderkammaren
Att förvara kraftfodret i ett avskilt och stängt utrymme är viktigt. Risken att en häst kommer lös under natten finns alltid och är foderkammaren stängd så undviker du att den kommer åt en för stor mängd foder. Något som kan leda till att hästen får kolik. I många stall görs foderransonerna i ordning i förväg. Ha en hövåg uppsatt, så det går enkelt och smidigt att väga upp rätt antal kilo. Foderkammaren ska hållas ren från gamla foderrester och kraftfodret bör förvaras i slutna kärl, annars kan det dra till sig råttor och möss. Allt foder ska förvaras torrt och vid en låg och jämn temperatur.


Spolspiltan
En spolspilta ska ha avrinning med avloppsbrunn så att vattnet lätt kan rinna ut och golvet torkar snabbt. Om spolplatsen även används för undervisning, skötsel eller vid veterinärbesök är det viktigt att belysningen är bra, att platsen är tillräckligt stor och att det finns möjlighet att binda upp hästen säkert. Kranar och eventuell varmvattenberedare ska placeras eller skyddas så att hästen inte kan skada sig.

Ordning i sadelkammare
Sadelkammaren
Alla som har häst känner till hur lätt det är att samla på sig saker. Var sak måste ha sin givna plats annars blir det snabbt mycket rörigt. Att ha en garderob till varje häst i sadelkammaren är ett bra sätt att få ordning och reda på saker och ting. Sadlar hänger på sadelhängare och bredvid finns det krokar att hänga upp tränsen på.

Dörren till sadelkammaren ska kunna låsas. Det är stora ekonomiska värden som finns därinne. Numera finns det även bra lås till sadelhängarna som du kan använda för att låsa fast din sadel. Det är viktigt att sadelkammaren är torr och gärna uppvärmd.

Att hålla din hästens utrustning ren ingår också i dina stallsysslor. Smutsig utrustning kan ge hästen skador och skav. Dessutom håller utrustningen mycket längre om du sköter den. Sadelkammaren bör vara utrustad med tränskrok, sadelbock, sadeltvål och svampar. Blöta täcken hör inte hemma i sadelkammaren eftersom sadlar, träns och annat läder inte mår bra av fuktig luft.


Senast uppdaterad: 2009-02-10

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons