Att reda ut svansen enbart med fingrarna är mest skonsamt.

Reda ut man och svans


Efter rykten är det pannluggens, manens och svansens tur att borstas. Använd en hård borste till pannluggen och manen, du kan även använda en mankam.

Till svansen används en borste, men skonsammast för svansen är att använda fingrarna. Ta hela svansen i handen och borsta ut en liten del av svansen i taget, eller red ut den med fingrarna. Borsta från svansroten till svansspetsen. Det tar lång tid för en svans att växa ut, så tunna svansar ska du vara extra rädd om. Red alltid ut dessa svansar med fingrarna. Stå vid sidan av hästens bakben när du borstar svansen.

Ansa man och svans
För att hästen ska se välskött ut så ansas man och svans. Det är vanligt att rycka hästens man och klippa hästens svans. När du rycker manen blir den både tunnare och kortare, vilket ger hästen en mer markerad halslinje. Det går att rycka manen med både ”trimkniv” och med fingrarna. Ta god tid på dig när du ska rycka manen, ta en bit i taget så att varken du eller hästen tröttnar innan det är klart. Tänk på att vissa hästar är mer ”manömma” än andra, precis som vi människor är mer eller mindre hårömma. Det är inte bra om hästen förknippar manryckning med obehag.

Tips som gör det lättare att rycka manen:

  • Manen ska vara ren och ordentligt borstad innan du börjar.
  • När hästen är varm, är det lättare att rycka manen.
  • Börja med att rycka några strån åt gången, för att se hur hästen reagerar innan du fortsätter.
  • Om du lyfter stråna rakt upp och rycker, lossnar stråna lättare än om du drar dem nedåt.
  • Ryck inte hela manen på en gång om hästen blir irriterad.

Senast uppdaterad: 2009-02-11

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons