Kratsa hovarna före och efter varje ridtur.

Kratsa hovar


Var noggrann och kratsa hovarna före och efter varje ridtur. När du kratsar hovarna, kontrollera samtidigt skoningen. Sitter skorna som de ska? Inga glappskor eller sömmar som är på väg att släppa?

När du ska lyfta upp framhovarna börja med att din hand följer hästens ben. Lyft därefter upp hoven och ta ett stadigt tag om den. Du kratsar från strålen ner till hovens tådel. När du ska lyfta upp bakhovarna följer din hand bakbenet från hasen och mot hoven. Lyft bakhoven och håll den sträckt ut från hästen en bit, samtidigt tar du ett stadigt tag om bakhovens tådel. Låt bakbenet vila mot ditt knä och lår under tiden bakhoven kratsas. Bakhovarna kratsas på samma sätt som framhovarna. Ställ försiktigt ner hästens hovar efter kratsning, om du bara släpper ner hoven kan hästen uppleva det obehagligt.

En häst skos/verkas normalt var 6:e – 8:e vecka. Satsa på att ha en utbildad hovslagare som sköter om din hästs hovar på ett korrekt sätt.

Brodda hästen
Skärpningsmedel är samlingsnamn för broddar eller skruvhakar. För att hästen ska få ett bättre grepp på ett halt underlag, oavsett om det är sommar eller vinter, kan du skruva i broddar på skons traktarmar, alltså längst bak på skon. Har du bett hovslagaren om broddhål i skon, är hålen klara och förgängade när hästen skos. Vid broddning behöver du ofta gänga upp broddhålen med en gängtapp för att det ska gå smidigare att brodda hästen.

Broddar på sommaren
Ibland behövs broddar på sommaren, till exempel om hästen ska tävlas på en gräsbana. Gräsbroddar är ganska långa för att nå ner i gräset och få ett bra grepp. Dessa broddar har oftast en plan undersida och du låter dem bara sitta i under själva ridpasset.

Broddar på vintern
Broddar avsedda för vintervägar har en extra hård kärna med spets, så att hästen får ett bra fäste på isigt underlag. Dessa broddar finns i olika sorters grovlekar och höjder. Den vanligaste gängstorleken är 3/8 tum. Vinterbroddar slits mycket och kärnan i mitten kan bli vass och skada hästen om den trampar sig.

För att brodda behöver du; broddar, gängtapp, skiftnyckel att skruva fast brodden med samt en syl för att göra rent broddhålen. Det finns även ”gängnycklar” i välsorterade hästbutiker som fungerar bra. Du kan använda så kallade ”blindbroddar” som håller broddhålen rena och gör det lätt att skruva i riktiga broddar när det är dags.

Enligt Djurskyddslagen måste du följande:
Inspektera hästarnas hovar regelbundet och låt verka dem vid behov. Du ska se till att dina hästars hovar skyddas vid behov.

Vid halka ska du vidta sådana åtgärder att hästarna kan förflytta sig säkert. Det betyder alltså att hästen kan behöva broddar i sina skor vid halt underlag.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.


Senast uppdaterad: 2009-03-11

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons