Att binda upp hästen innan du börjar sköta om den är en bra början.

Bind upp hästen


Det har blivit dags för den dagliga rykten. Innan du kan sätta igång och göra ren hästen, ska du sätta fast den så att den står uppbunden när den blir skött.

Vid all hantering eller skötsel ska hästen stå uppbunden eller hållas av en annan person. Du ska sköta om hästen på en skötselplats eller uppbunden i boxen. Om hästen står i box, börja med att koppla ihop grimma och grimskaft. Öppna boxdörren och locka hästen till boxdörren, så undviker du att bli instängd mellan hästen och väggen. Sätt på grimman när du står mellan hästen och boxdörren och bind upp eller ta ut hästen från boxen.

Linorna som du binder upp hästen med vid skötselplatsen ska vara fästa cirka 250 centimeter ifrån golvet. Om din häst är ovan vid att vara uppbunden i en skötselplats kan den bindas med en ögla av balsnören eller motsvarande mellan grimma och grimskaft. Då kommer den snabbt lös och blir inte hängande i linorna om den skulle bli rädd och kasta sig. Även om du har en häst som är van att stå uppbunden, ska grimskaftet knytas på ett sådant sätt att det lätt går att få upp knuten med ett enda ryck. Gör en säkerhetsknut som enkelt går att lossa genom att dra i den fria änden. Säkerhetsknuten går lätt att säkra genom att dra den fria änden genom öglan.
Ange alt-text här.

Exempel på en säkerhetsknut.

Du bör ha en bindring mitt på boxens bortre vägg, cirka 160 cm från golvet. Där binder du upp hästen med ett kort grimskaft (cirka 30 centimeter långt) så att den inte kan fastna och få grimskaftet runt huvudet. Du skall inte binda hästen i boxgallret. Hästar med utrustning, sele eller sadel, ska alltid vara uppbundna under uppsikt.

Täcke av
Du börjar med att ta av täcket bakifrån, genom att lossa bensnören om täcket har sådana. Sedan fortsätter du med att lossa bukgjordarna. Du avslutar med att lossa bogspännena. Det är dessa som ser till att täcket ligger på plats och inte glider bakåt.

Täcke på
Du ska inte ”kasta” på täcket eftersom hästen kan bli skrämd. Samla ihop täcket och lägg det lugnt över hästens rygg. Sedan börjar du med att spänna bogspännena, därefter fortsätter du med bukgjordarna och avslutar med täckets bensnören.


Senast uppdaterad: 2009-02-19

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons