Klädd för stalljobb


Både vid ridning och i arbete i stallet bör du vara rätt klädd. Anpassa alltid kläderna efter arbetsuppgiften.

Det viktigaste är att ha rejäla skor när du är arbetar i stallet. Det finns bra arbetsskor med inbyggd stålhätta som minskar risken för trampskador. Sandaler, gymnastikskor och träskor är inte bra skor att använda i stallet. Om samma skor används vid både ridning och arbete, ta av dig eventuella sporrarna vid ridpassets slut. Risken finns annars att du snubblar på sporrarna.

Stallets temperatur ska vara anpassat för hästens välbefinnande. Därför kan det vara ganska svalt i stallet på vintern. Du får sätta på dig varma kläder. Blir du svettig vid ridning eller arbete med hästen, ha med ombyteskläder så slipper du bli förkyld. På sommaren, trots att det är varmt och skönt, ska du också anpassa klädseln efter arbetsuppgiften. Shorts, linne och sandaler passar inte ihop med stall och hästar. Det blir fula skrapsår på huden om du ramlar på gruset. Tröjor med huva skall inte användas i stall och vid ridning. Du kan lätt fastna med huvan och strypas. Använd gärna handskar i stallet och alltid vid till exempel vid longering, lastning eller när du leder hästen till och från hagen. Med handskar slipper du skada händerna.

Smycken som piercing, örhängen och ringar ska inte användas varken vid ridning eller vid hantering av hästen eftersom risken är stor att du kan fastna och göra dig illa. Ringar på fingrar när du håller på med hästens hovar kan öka risken att sömnitarna på utsidan av hovväggen kan fastna och orsaka skador på fingrarna. Det kan bli ännu värre skador om du har fingrarna i bettringarna eller i järnringarna på grimman när hästen leds. Ska du utbilda dig till något yrke inom ridsporten ska du veta att all piercing är förbjuden vid yrkesutbildning och yrkesprov med hästar

Stallkläder utanför stallet
Undvik att bära stallkläder när du inte är i stallet. Ha gärna ombyteskläder i stallet att byta till. Det finns många människor som är allergiska mot hästar och det är viktigt att respektera. För allergiker kan det vara riskfyllt att stå bredvid någon som luktar häst på bussen eller i kön i mataffären.


Senast uppdaterad: 2009-02-19

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons